Háromhavi mélyponton a forint, miután Nagy Márton minisztériuma belengetett egy fontos változást a hiteleknél

2024. január 23. – 20:38

Másolás

Vágólapra másolva

Háromhavi mélypontra jutott a forint árfolyama kedd délután, egy euró ekkor már 386 forint körüli összegbe kerül. Ezzel párhuzamosan az OTP részvényeinek árfolyama és érezhetően csökkent.

A jelenség oka, hogy hétfő reggel, egy, a Portfólión megjelentetett véleménycikkben a Nagy Márton által vezetett Nemzetgazdasági Minisztérium két szakértője bedobta egy fontos, a hiteleket érintő szabályozási változás lehetőségét. A hivatalosan vitaindítónak szánt írás azt latolgatja, hogy a változó kamatozású vállalati hitelek referenciahozamainak számítási alapját meg kellene változtatni. (Ez most a BUBOR-hoz van kötve, a szakértők a jóval alacsonyabb DKJ-hoz kötnék.)

A változás következményeként a hitelek törlesztőrészletei jelentősen csökkennének, ami a vállalkozásoknak nagy előnyt jelentene, a bankoknak viszont rengeteg pénzbe kerülne. A Portfolio megszellőztette, hogy a minisztériumi cikken túl a változás a lakossági hitelekre is vonatkozhat majd, ami természetesen a hiteltulajdonosoknak jó lenne, a bankoknak azonban nagyon rossz.

A Hvg szerint a befolyásos Standard&Poors hitelminősítő a minisztériumi ötletre azt írta: „A külföldi befektetői hangulat (...) épp most kezdett helyreállni a pénzügyi szektort célzó populista intézkedések sorozata után, ezt ásná alá az új javaslat. A vállalati hitelkamatlábakra vonatkozó magyar javaslat a legújabb a gazdaságot célzó, nem konvencionális eszközök sorában, az S&P elemzője szerint lényeges kockázatot jelent, és jelentősen csökkentheti a hazai bankok jövedelmezőségét.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!