Rekordhosszú sztrájkba kezdenek a német mozdonyvezetők, még eldől, a magyar utasokat ez hogyan érinti

2024. január 22. – 17:40

Rekordhosszú sztrájkba kezdenek a német mozdonyvezetők, még eldől, a magyar utasokat ez hogyan érinti
Német vonat Münchenben 2024. január 22-én, két nappal a mozdonyvezetők tervezett sztrájkjának kezdete előtt – Fotó: Sven Hoppe / dpa / dpa Picture-Alliance via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hatnapos, rekordhosszú sztrájkba lépnek a német mozdonyvezetők szerda hajnaltól hétfő kora estig, miután szakszervezetük elutasította a Deutsche Bahn (DB) állami vasútársaság legújabb bér- és munkaidő-ajánlatát. A DB Cargo teherszállító vasúti cég mozdonyvezetői már kedden este leteszik a munkát.

A vasúttársaságnál 2015-ben tartották az eddigi leghosszabb, ötnapos sztrájkot. Az egyik német elemző intézet szakértője szerint a munkabeszüntetés akár egymilliárd euró kárt is okozhat, tekintettel arra, hogy a kereskedelmi hajókat megtámadó jemeni húszik miatt a Vörös-tengeren kialakult helyzet más szállítási útvonalakat is megzavart. Ezek felül, a recesszió közelében lévő német gazdaság helyzetét tovább rontja a hatnapos sztrájk.

A szakszervezet követelése az volt, hogy a heti munkaórák számát 38 óráról 35-re csökkentsék változatlan bérek mellett. A vasúttársaságnak ez nem volt elfogadható és azt javasolta, hogy 2025 januárjától heti egy órával, a jelenlegi 38 óráról 37 órára mérsékeljék a heti munkaórák számát, illetve megajánlott egy 4,8 százalékos béremelést augusztustól és egy további 5 százalékosat 2025 áprilisától.

A szakszervezet ezt elutasította, és bejelentette a hatnapos munkabeszüntetést. A vasúttársaság bírálta a szakszervezeteket, amiért nem hajlandók a kompromisszum keresésére, írja az MTI.

A várható németországi sztrájkról a MÁV is írt a honlapján. Azt írták, hogy a munkabeszüntetés miatti menetrendi korlátozásokról még tartanak az egyeztetések. „Amint kialakul a sztrájk ideje alatti vonatközlekedés, a Mávinform tájékoztatást ad az érintett Németország és Magyarország közötti nemzetközi járatokról” – olvasható a közleményükben.

Január elején Németország-szerte traktoros tüntetéseket tartottak, a gazdák demonstrációjáról itt írtunk részletesen. Azokat a tiltakozásokat az váltotta ki, hogy a német alkotmánybíróság nem engedte meg a kormánynak, hogy hitelből egészítse ki a költségvetést, ők így a gazdákat is érintő megszorításokba kezdtek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!