Szokatlanul sok tendert bukott Mészáros Lőrinc ügyvédje a Miniszterelnökségen

2024. január 17. – 17:07

Másolás

Vágólapra másolva

Egy mindössze négyéves cég, a fővárosi EQUIS VIRIS Fejlesztési Tanácsadó Kft. ötből négyszer olcsóbb tudott lenni, mint a Mészáros Lőrinc ügyvédjeként elhíresült dr. Kertész József Tamás ügyvédi irodája (a jogász nem mellesleg a kormánypárti médiakonzorcium, a KESMA-t alapító társaság, illetve az egyik titkos magántőkealap tulajdonosa).

írta szerdán az Átlátszó.

A háromfős társaság ezzel 350 millió forint értékű megbízást nyert el a Miniszterelnökségtől, míg a Kertész és Társai Ügyvédi Irodának „mindössze” egy 120 millió forintos keretmegállapodással kell beérnie.

A tényfeltáró portál közbeszerzési szakértője szerint a tender jó példája lehet annak, hogy a NER-cégekkel szemben is van értelme elindulni a tendereken – mondjuk egyelőre nem tudni, hogy végül ki és milyen értékű feladatot végezhet el.

A közbeszerzési szakértők igénybevételére kiírt tendert 2023. júliusában írta ki a Miniszterelnökség, azonban a tender egyes elemeit az egyik ajánlattevő sikerrel támadta meg. Miután a tárca egyes pontokban elismerte a jogsértés tényét, indoklás nélkül visszavonta a tendert, majd augusztusban hasonló feltételekkel újra kiírta.

Ekkor már az Integritás Hatóság is felfigyelt az ügyre, és jogorvoslatért fordult a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz. A Döntőbizottság azonban megszüntette az eljárást. Ezt a lépést azzal indokolták, hogy az Integritás Hatóságnak nincs jogosultsága jogorvoslati eljárást kérni, ugyanis a keresett szakértőket nem uniós forrásokból fizetnék. Az ügy novemberben a rendőrségen landolt.

Azonban az összesen 470 millió forint értékű öt tender győzteséről megszületett a döntés. Az ötből négy kiírást az EQUIS VIRIS Fejlesztési Tanácsadó Kft. nyert el, mely az Átlátszó szerint nem csak nagy múlttal, látszólag politikai kapcsolatokkal sem rendelkezik. A 2020-ban, három tapasztalt jogász által alapított cég első évi 8,9 millió forintos bevételét egy 97,6 milliós év követte, és 2022-ben is 91,3 milliós forgalmat bonyolítottak. A Miniszterelnökség négy közbeszerzési tanácsadásra kiírt tenderének összértéke 350 millió forint.

A pályázatok áttekintése után az Átlátszó szekértője megállapította, végső soron rendkívül kedvező (mélyen a piaci óradíjak alatti) árakkal dolgozó nyerteseket talált a Miniszterelnökség. Azonban az ördög a lehívási kötelezettségben rejlik, mivel a Miniszterelnökség nem vállalt ún „lehívási kötelezettséget”, azaz teljes mértékben a Miniszterelnökségen múlik, végül melyik cégnek mekkora értékben fog tényleges feladatokat adni – így az is lehet, hogy végül valamelyik nyertes egyetlen megbízást sem kap.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!