Polt Péter feljelentésként értékelte a Miniszterelnökség tenderével kapcsolatos kérdést

2023. november 14. – 16:59

Másolás

Vágólapra másolva

Polt Péter legfőbb ügyész kedden adott válaszában feljelentésként értékelte, és a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak továbbította Vadai Ágnes DK-s képviselő írásbeli kérdését a Miniszterelnökség közbeszerzésekre vonatkozó pályázati kiírásáról.

„Ön szerint minden rendben volt a Miniszterelnökség közbeszerzésének kiírásával kapcsolatban?” – ez volt a címe Vadai október 28-án feltett kérdésének. A DK parlamenti képviselője a címben arra az Átlátszón megjelent tényfeltáró cikkre utal, amiből kiderül, hogy a Miniszterelnökség még júliusban jogsértő módon kereshetett közbeszerzési tanácsadókat.

Bár ezt a 470 milliós tendert akkor gyorsan visszavonták, augusztusban azonban ugyanazokkal a feltételekkel újabb közbeszerzési eljárást indítottak közbeszerzési tanácsadók keresésére.

Ekkor már az Integritás Hatóság is felfigyelt az ügyre, és jogorvoslatért fordult a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz. A Döntőbizottság azonban megszüntette az eljárást. Ezt a lépést azzal indokolták, hogy az Integritás Hatóságnak nincs jogosultsága jogorvoslati eljárást kérni, ugyanis a keresett szakértőket nem uniós forrásokból fizetnék.

Az eljárás megszüntetéséről szóló határozatban több érdekes ember neve is feltűnt. Ilyen például Mészáros Lőrinc ügyvédje, a médiatulajdonos Kertész József Tamás. De ilyen Bokor Gergő is, aki felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadóként (fakszként) központi szerepet töltött be az Elios-ügyben is. Az Elios-ügy több szálon kötődött Orbán Viktor miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz és anno az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF külön jelentést írt róla.

Az eset különös bizarrságát az adja, hogy a Miniszterelnökség éppen olyan közbeszerzési szakértőket keresett felhívásában, akik a közbeszerzések szabályosságát vizsgálták volna, többek között az uniós források felhasználásánál.

Vadai Ágnes arra volt kíváncsi, hogy Polt Péter szerint minden rendben volt-e a Miniszterelnökség által kiírt tenderrel kapcsolatban. A legfőbb ügyész rövid, tömör válaszában annyit jegyzett meg, hogy a képviselő kérdését feljelentésként értékelte, így azt továbbította elbírálás céljából a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!