Új állampapír jön január 8-tól, egy már meglévő pedig megújul

2024. január 2. – 15:28

Másolás

Vágólapra másolva

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK Zrt.) új 3 éves, fix kamatozású állampapírral bővíti a termékpalettát, Fix Magyar Állampapír (FixMÁP) néven, valamint új konstrukciójú és futamidejű Bónusz Magyar Állampapírt (BMÁP) hirdet meg a lakosság részére – olvasható az ÁKK közleményében. Mindkét állampapírtípus 2024. január 8-tól vásárolható meg online vagy személyesen.

A Fix Magyar Állampapír negyedéves kamatfizetési gyakorisággal fizet – ahogy a nevéből is következik –, fix kamatot. Az első, 2027/Q1 elnevezésű FixMÁP sorozat 3 éves futamidővel, évi fix 7 % kamattal, 1 forintos alapcímlettel lesz elérhető. A FixMÁP különlegessége még, hogy az értékesítési időszak 3 hónap, így minden új negyedévben új FixMÁP sorozatot hirdetnek meg.

Az új, 5 éves futamidejű 2029/N sorozatú BMÁP is megújított konstrukcióval kerül értékesítésre. A kamat mértéke továbbra is a kamatbázisból és a kamatprémiumból adódik össze, és 3 hónapos Diszkont Kincstárjegyhez kötött kamatbázis felett biztosít eltérő mértékű kamatprémiumot. A kamatprémium mértéke az első három évben évi 1,5%, majd az utolsó 2 évben évi 2,5% lesz, ezzel ösztönözve és jutalmazva azon befektetőket, akik lejáratig megtartják a BMÁP-ot. Az induló éves kamat mértéke évi 8,01 %. A 3 éves, 2027/N sorozatú BMÁP-ot továbbra is változatlan feltételekkel lehet megvásárolni.

Tavaly novemberben szűnt meg az utolsó igazán jól fizető, tisztán inflációkövető állampapír. Azután a népszerű papírok helyett egy hibrid, részben fix kamatozású, részben inflációkövető sorozat indult.

Milyen éve lesz a tőkepiacoknak 2024-ben? Mibe érdemes tenni a pénzünket? Szakértő elemzőinket arra kértük, hogy adjanak konkrét, jól lekerekíthető ötleteket a 2024-es év vonzó befektetési lehetőségeiről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!