Mutatunk három képet a magyar ingatlanpiac 2023-as rekordjairól

2023. december 30. – 11:11

Másolás

Vágólapra másolva

Az Ingatlan.com idén is elkészítette az év rekordjait: adataik szerint a legolcsóbb és a legdrágább ingatlan között harmincnyolcezerszeres volt a különbség.

Csak két hónapig volt a kínálatban a budapesti Római-parton található, 900 négyzetméteres telken álló 460 négyzetméteres és hatszobás villa, ami több mint 700 millió forintért kelt el novemberben.

Forrás: Ingatlan.com
Forrás: Ingatlan.com

A még eladásra váró ingatlanok között történelmi rekord született. Egy sorokpolányi kastély ugyanis harmincmillió euróért (több mint 11,48 milliárd forintért) kínálnak, hasonlóan magas összegre pedig eddig nem volt még példa a magyarországi lakóingatlanok piacán.

A több mint 65 ezer négyzetméteres telken állói 3600 négyzetméter alapterületű, 41 szobás ingatlanban a hirdetés szerint több különlegesség található: Széchenyi István könyvesszekrénye, Andrássy Gyula gróf ágya és a Ming dinasztia legutolsó császárának nászéjszakára készített ágya is, valamint Napóleon lengyel szeretőjének hálószobabútorai. A kastélynak saját termálkútja van.

Forrás: Ingatlan.com
Forrás: Ingatlan.com

A legolcsóbb eladó ingatlant egy putnoki 50 négyzetméteres, szigetelt borház, ami már potom 300 ezer forintért a miénk lehet.

Forrás: Ingatlan.com
Forrás: Ingatlan.com

Bónusz érdekesség: a leggyorsabban eladott ingatlan egy közel 32 millió forintos XIV. kerületi panellakás volt, ami tizennyolc óra alatt talált gazdára.

Magyarországon összesen több mint 570 ezer üresen álló ingatlan található, ez a hazai lakásállomány csaknem 15 százaléka. Ezek az ingatlanok papíron üresek, a tavalyi népszámláláskor nem volt bejelentkezett lakójuk. Ez nem jelenti feltétlenül, hogy használaton kívüliek volnának, ezek olyan ingatlanok, amelyeket ideiglenesen használnak lakásként, szívességi alapon lakják, AirBnB-nek, irodának, rendelőnek használják, és sok közülük nyaraló.

Lakást vásárolni fiatalként, alaptőke nélkül szinte lehetetlen, az albérletek pedig egyre többe kerülnek. Miért történik ez az egész?

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!