Megtorpant az albérletek drágulása Budapesten, de így is 230 ezer forint az átlagos bérleti díj

2023. augusztus 28. – 11:47

Másolás

Vágólapra másolva

„Júliusban havi összevetésben országosan és a fővárosban egyaránt 1,9 százalékkal nőttek a bérleti díjak a KSH-ingatlan.com lakbérindex szerint, ami érthető, hiszen a ponthatárok kihirdetése után felélénkült a kereslet. Tavaly júliushoz képest az országos lakbérek 13, a budapestiek 14 százalékkal emelkedtek” – közölte Balogh László, az ingatlan.com vezető szakértője.

Elemzése szerint az egyre szélesebb kínálat miatt torpant meg a drágulás a fővárosban: az átlagos bérleti díjak már csak 230 ezer forintot tettek ki augusztus végén, szemben az egy hónappal korábbi 240 ezer forinttal. A legolcsóbb városrész a XXI. kerület, ahol 160 ezer forint volt az átlagos lakbér augusztus végén, míg a legdrágábban – átlagosan 320 ezer forintért – az V. kerületi lakásokat kínálják.

A megyeszékhelyeken az összesített átlagos bérleti díj 140 ezer forint volt, ami minimális növekedést jelent az egy hónappal korábbi 136 ezer forinttal szemben. Debrecen, Veszprém és Győr számít a legdrágábbnak, ezekben a városokban 160-180 ezer forint az átlagos bérleti díj. A legolcsóbbak között van Miskolc, Salgótarján és Békéscsaba, utóbbi vármegyeszékhelyeket 100 ezer forintos átlagos bérleti díj jellemzi – olvasható az elemzésben.

A fenti árak viszont jórészt megfizethetetlenek a diákoknak, legalábbis a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája szerint. Pedig évről évre egyre többen jelentkeznek a felsőoktatásba, az egyetemi kollégiumokba nagy a túljelentkezés.

A vidéki egyetemeken eddig elégedettebbek voltak a hallgatók, kisebb volt a túljelentkezés is. Idén ez megváltozhat, mivel a hallgatói létszám főleg a vidéki egyetemeken ugrott meg: 43 százalékkal nőtt a felvettek száma.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!