Gondban lesznek a hallgatók: kevés a hely a kollégiumokban, az albérletárak az egekben

2023. augusztus 24. – 08:38

Másolás

Vágólapra másolva

A jelenlegi 56 ezer kollégiumi férőhelyből mindössze 14 ezer van Budapesten, az albérletek pedig jobbára megfizethetetlenek a diákoknak, írja az RTL.

A probléma nem új keletű, már a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) 2017-es kutatása is azt mutatta, hogy a kollégiumokba országosan 130-140 százalékos volt a túljelentkezés, és nagyjából 10 ezer új kapacitásra lenne szükség Budapesten ahhoz, hogy kicsit javuljon a helyzet. A tervezett Diákváros projektről, a Nagyvásártelep területén építendő kollégiumi beruházásról viszont semmi hír.

A HÖOK szerint az idén a tavalyinál nagyobb lesz a túljelentkezés az egyetemi kollégiumokba, mivel

  • az albérletárak jelentősen elszálltak az elmúlt öt évben;
  • egyre kevesebben tudnak megfizetni egy átlagos lakást;
  • idén 28 százalékkal több hallgatót vettek fel a felsőoktatásba.

A vidéki egyetemeken eddig elégedettebbek voltak a hallgatók, kisebb volt a túljelentkezés is. Idén azonban ez megváltozhat, mivel a hallgatói létszám főleg a vidéki egyetemeken ugrott meg: 43 százalékkal nőtt a felvettek száma.

Az uniós szinten is kedvező feltételekkel felvehető diákhitel segíthet a tanulóknak, azonban sokan nem szeretnének szabad felhasználású diákhitelt felvenni a lakhatásuk finanszírozására, ha nem sikerül a kollégium. A HÖOK szerint a kollégiumi pontrendszernél sok kérdésben az intézmények döntenek, jellemzően a szociális háttér a mérvadó a bejutásánál, csak utána veszik figyelembe a tanulmányi eredményeket és a közéleti teljesítményt, vagyis

előnyt élveznek azok a hallgatók, akiknél a családi bevétel kevesebb.

A fővárosban az átlagos havi albérleti díjak meghaladják a 200 ezer forintot, erre rakódnak rá a közüzemi számlák és a kaució is, amely most 2-3 havi bérleti díjnak felel meg. A Duna House (DH) saját adatai alapján jelezte, a fővárosban idén júliusban a havi bérleti díj átlagosan már a 225 ezer forintot is meghaladhatja. Garzonlakást 150-170 ezer forintért, két hálószobásat 250-350 ezer, három hálószobásat pedig átlagosan 350-500 ezer forintos bérleti díjért lehet kivenni havonta a főváros frekventált területein.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!