Két részletben kapjuk a 41 forintos üzemanyagár-emelést

2023. december 29. – 08:33

Másolás

Vágólapra másolva

A Mol két részletben érvényesíti a kötelező jövedékiadó-emelést: az első emelésre január elsején, a másodikra pedig nagyjából január 15-én lehet számítani. Először húsz, majd huszonegy forinttal drágulnak az üzemanyagok. Ezt az Indexnek mondta Orosz András, a Mol magyarországi kiskereskedelmi igazgatója.

Ha ebben az időszakban a makrogazdasági körülmények egyéb árváltozást hoznak a nagykereskedelemben, azt a kiskereskedelmi piac is követni fogja, tette hozzá Orosz András.

A Holtankoljak.hu pénteki adatai szerint a magyarországi kutakon ilyen átlagárakkal találkozhatunk:

  • 95-ös benzin: 570 Ft/liter
  • gázolaj: 593 Ft/liter.

Ettől lényegesen olcsóbban vagy drágábban is tankolhatunk attól függően, hogy melyik társaságot választjuk, de például az autópályák melletti kutaknál jellemzően jóval magasabb árakat tapasztalhatunk.

A kormány nyáron nyújtotta be a 2024-es adócsomagot, ebben szerepelt a benzin és a gázolaj jövedéki adójának növelése. A kormány szerint azért nő meg az üzemanyagok és az energia jövedéki adója, mert EU-s kötelezettségszegési eljárást kockáztatnák azzal, ha az uniós szintnél alacsonyabban határoznák meg ezeket. Az üzemanyag drágulásának okairól ebben a cikkben írtunk bővebben.

Az emelés pontos mértékét Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója jelentette be november elején.

A Mol szempontjából természetesen az is fontos lehetett, hogy a kiszámítható 41 forintos áremelés előtt várható tülekedést is megossza. Nemrég már kommunikált is arról a cég, hogy a Mol arra kérte a végfelhasználókat és a fehér (családi) kutasokat, hogy hozzák előre a tankolásaikat, illetve a megrendeléseiket, hogy ne legyen az utolsó pár napban olyan ellátás-biztonsági helyzet, mint ami például 2022-ben a 480 forintos hatósági ár idején kialakult (főleg akkor, amikor a városban elterjedt, hogy megszűnik a limitált ár). Emlékezhetünk ezekre a nagy benzinrohamokra.

Az üzemanyag-kiskereskedelemben amúgy a december és a január kifejezetten gyengébb időszak. A január mindenhol a kiskereskedelemben, de a december az élelmiszerboltokban, vagy az ajándékként hasznosítható termékek (könyv, illatszer, ruházat) értékesítési helyein erős időszak. Vagyis az is csökkentheti a tumultust, hogy januárban, aki csak teheti, begubózik, nem megy sehová, nyalogatja a kiköltekezési sebeit. Ráadásul a 2023-as volt az első olyan Karácsony, ami egy erősen inflációs év végén jelentett extra kiadásokat a családoknak, vagyis az ünnepi kiköltekezés után azért arra lehet számítani, hogy most nem lesz akkora roham.

A Mol számára releváns nagykereskedelmi ár mindenesetre már január 1-től azonnal magasabb jövedéki adóval ketyeg, vagyis az adó felét tényleg a Mol nyeli be egy kéthetes időszakban, de ennek az elnyújtott, költséges kéthetes „promóciónak” azon túl, hogy valóban átmeneti segítség a lakosságnak szintén van egy olyan haszna, hogy az ellátás-biztonsági kockázatokat is teríti és ezáltal csökkenti.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!