Orbán szerint a 40 év alattiak háromnegyedének van saját otthona, de az adatokból más látszik

2023. december 28. – 07:41

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor szerint Magyarországon a 40 évnél fiatalabbak háromnegyedének van saját otthona, legalábbis ezt mondta a december elején adott Kossuth rádiós interjújában. A Népszava cikke szerint viszont egyetlen elérhető adat sem igazolja a miniszterelnök állítását.

A Magyar Nemzeti Bank novemberi Lakáspiaci jelentése arról írt, hogy idén a magas infláció okozta reálbércsökkenés és az alacsony fogyasztói bizalom visszavetette a keresletet a lakáspiacon. A bankok adatai szerint a piaci alapú lakáshitelek mellett az otthonteremtési támogatások és a hozzá kapcsolódó támogatott hitelek aránya is visszaesett.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint csak annyit lehet tudni, hogy a 40 év alatti lakásvásárlók 2019 és 2022 között az összes adásvétel 41-46 százalékát tették ki országos szinten. Budapesten a számuk tavaly meghaladta a 11 ezret, az arányuk csupán 36 százalék volt. A szakértő szerint aki nem az első lakását akarja megvenni, esetleg egyedül akar költözni, vagy nem szeretne pár éven belül gyereket, annak nem sok esélye maradt a saját otthonra, ha nincsenek mögötte gazdag szülők vagy egy örökség. „Magyarországon az öröklés az előrelépés egyik kulcsa” – mondta Balogh.

A bankok 20 százalék önrészt várnak el a hitelhez, ami azt jelenti, hogy egy fővárosi, 35-40 milliós garzonhoz legalább 7-8 millió forintra van szükség. Ennyit még a jól kereső fiatalok közül is csak kevesen tudnak megtakarítani.

Balogh László szerint a fiatalok többsége az albérletet választja. Ez az oka annak, hogy míg az értékesítés visszaesett, addig a bérleti piac stabil maradt, sőt, növekedés jellemezte. Az albérleti díjak is emelkednek, az utóbbi időben átlagosan 16 százalékkal nőttek. Jellemző az is, hogy ezen a területen nem az infláció, hanem a bérváltozások mozgatják az árakat.

A K&H Bank 500 válaszadó megkérdezésével készült kutatása szerint négy év alatt 64 százalékról 75 százalékra nőtt a saját lakással rendelkezők aránya a 30–59 éves korosztályban.

A fiatalok lakásvásárlásához hozzájárulhatott az otthonteremtési támogatások/hitelek bevezetése, például babaváró és a csok. Ezek a támogatások viszont sok esetben éppen azoknak nem segítenek, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!