Újabb rekordszintre nőtt a magyar kórházak adóssága

2023. december 22. – 10:50

Másolás

Vágólapra másolva

November végén közel 130 milliárd forint volt az a tartozásállomány, amit a kórházak maguk előtt görgetnek, írja az Economx.hu.

Ez az összeg az egyetemi klinikákkal és az egyházi intézményekkel együtt értendő. Már az októberi összeg is negatív rekord volt: október végén 125 milliárd forint volt az adósságuk.

Nyilatkozott a lapnak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára, aki szerint a korábban bejelentett 90 milliárd forintos konszolidáció elindult, de most úgy látja, már januárban újabb 50 milliárdra lenne szüksége az intézményeknek.

Az egyetemi klinikák közül a Semmelweis Egyetem tartozása a szegedi, a pécsi és a debreceni egyetem klinikájához képest jóval kisebb. Rásky szerint 2023 nehéz év volt a hazai kórházaknak, főként az infláció és a nagyon megnőtt rezsiköltségek miatt. Egyelőre úgy tűnik, hogy a 2024-es év 35-40 milliárd forint mínusszal vagy még ennél is többel indul a kórházakban.

Működési támogatást nyújt az állami, egyházi, valamint a felsőoktatási intézmények részeként működő kórházak számára a kormány egy november közepén megjelent rendelet szerint. Azok az egészségügyi intézmények jogosultak a működési támogatásra, amelyeknek lejárt tartozása szeptember 30-án meghaladta a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő 2023. január és augusztus közt kifizetett három naptári napra jutó összegét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!