Rekordszintre nőtt a kórházak adóssága október végén

2023. november 24. – 15:25

Másolás

Vágólapra másolva

Sosem volt még ekkora adóssága a kórházaknak október végén, mint most. A legfrissebb adatok szerint a kórházi adósságok elérték a 125 milliárd forintot a szeptember végi 110 milliárd forint után, ami jelentős emelkedés – írja az Economx.

Egy hónap alatt 15 milliárddal nőtt az intézmények kintlévősége, és ez rosszabb, mint amire az orvostechnikai beszállítók számítottak, mondta a lapnak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.

December végére a tartozásállomány meghaladhatja a 135 milliárd forintot is.

A jelentős emelkedés mögött az állhat, hogy az év vége felé már számítanak a kórházak az adósságrendezése, ami idén már meg is jelent a Magyar Közlönyben. E szerint 90 milliárd forint összegben kórház-konszolidáció keretében rendezik az intézmények adósságát a költségvetésből – írja a gazdasági portál.

Ilyenkor a kórházak gyűjtögetik a számláikat – fogalmazott Rásky a lapnak. Amelyik intézmény korábban rendezte a számlái egy részét, az október vége, november eleje felé rendszeresen már nem fizet a beszállítóknak, gyűjtögeti az adósságot. A jelenlegi adósságrendezés az OSZ szerint tűzoltás.

Bár a tényleges adósságszerkezetet nem ismerik, de az OSZ tagvállalataira jutó adósságrendezés a lap számításai szerint nem fogja elérni az 50 milliárd forintot sem, azaz legalább 30 milliárd forint kifizetetlen számlával maradnak adósok az eszközbeszállítóknak az intézmények – válaszolta Rásky László.

A Magyar Államkincstár (MÁK) október végi adatai szerint – ebben az adatban nincsenek benne a modellváltó orvosegyetemek – a kórházak adóssága 95,5 milliárd forint volt a szeptember végi 82,5 milliárd forinthoz képest. Ez alapján is 13 milliárd forinttal nőtt a kórházak adóssága.

Az adatszolgáltatásra 563 intézmény volt kötelezett, az adós intézmények száma 326 volt, ebből kizárólag 30 nap alatti tartozással csupán 94 intézmény rendelkezett.

Az egyetemi klinikák tartozása október végén:

  • Semmelweis Egyetem: 1,196 milliárd forint;
  • Debreceni Egyetem: 11,205 milliárd forint;
  • Szegedi Tudományegyetem: 7,337 milliárd forint;
  • Pécsi Tudományegyetem: 7,612 milliárd forint.

Így oszlanak meg az adósságok az Orvostechnikai Szövetség becslései szerint:

  • orvostechnikai beszállítók: 65 százalék;
  • őrzés-védelem, takarítás: 5 százalék;
  • élelmezés: 5 százalék;
  • rezsi: 10 százalék;
  • egyéb szolgáltatás: 15 százalék.

Működési támogatást nyújt az állami, egyházi, valamint a felsőoktatási intézmények részeként működő kórházak számára a kormány egy november közepén megjelent rendelet szerint. Azok az egészségügyi intézmények jogosultak a működési támogatásra, amelyeknek lejárt tartozása szeptember 30-án meghaladta a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő 2023. január és augusztus közt kifizetett három naptári napra jutó összegét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!