Rekordszintre nőhetett a kórházak adóssága

2023. szeptember 29. – 08:44

Másolás

Vágólapra másolva

Az Orvostechnikai Szövetség főtitkára szerint szeptember végére százmilliárd forintnál is több lehet a kórházak tartozása a beszállítók felé, sok cég csődközeli helyzetbe került. Rásky László erről a Szabad Európának beszélt. A kormány adott nyáron hatvanmilliárdot konszolidációra, de szerinte azt főleg bérkifizetésre költötték, mert arra nem kaptak elegendő fedezetet.

Az államkincstár közlése szerint június végén 70,2 milliárd körül volt az adósságállomány, ami júliusra 62,8 milliárdra csökkent, de augusztusra már 71,5 milliárd forintra nőtt.

Az egyetemekkel együtt azonban a kórházak adóssága folyamatosan nő, számításaik szerint júliusban meghaladta a 90 milliárdot, augusztusra pedig 93,7 milliárdra emelkedett az intézmények által ki nem fizetett összeg a beszállítók és a közműcégek felé.

„Ez történelmi rekord”

– mondta Rásky László.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón azt mondta, hogy ő a százmilliárdnál alacsonyabb becslést hallott, és a kormány majd a részletek ismeretében hoz döntést a kórházak adósságainak átvállalásáról.

Az egyre növekvő tartozások miatt május végén válságtanácskozást hívtak össze a kórházi beszállítók, erről itt írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!