A 75 milliárd forintot is elérheti a kórházak adóssága

2023. június 23. – 13:33

Másolás

Vágólapra másolva

Megjelent a Magyar Államkincstár friss adatsora a kórházak adósságáról, ez alapján május végén a fekvőbetegeket ellátó intézmények és a hozzájuk tartozó járóbeteg-rendelők adóssága 58,9 milliárd forintra nőtt az április végi 51,6 milliárd forintról, írja a Napi.hu. Az adatsorban az egyetemi klinikák nem szerepelnek a modellváltás miatt, de a lap becslései szerint a négy orvosegyetemmel együtt 75 milliárd forint is lehet az intézményekben felhalmozódott adósság, április végén ez 70 milliárd forint volt.

A kincstár adatai szerint a tartozásállományból 0,1 milliárd forint az állammal szembeni tartozás, a szállítóknak és a szolgáltatóknak pedig 58,8 milliárd forinttal adósak az intézmények, ebből 1,1 milliárd forint az államháztartáson belülre irányult.

A kórházi beszállítók érdekeit képviselő Orvostechnikai Szövetség főtitkára a lapnak azt mondta, hogy a lejárt adósság nagyjából egyharmada az energiaszolgáltatók, legalább fele pedig az orvostechnikai beszállítók felé áll fenn. Rásky Lászlónak az elmúlt hetekben több beszállító kisvállalkozó is azt mondta, hogy bezár.

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelő államtitkára a héten az IME egészségügyi konferenciáján azt mondta, hogy valamikor a nyáron nagymértékű adósságrendezésre kerül sor. Rásky szerint ez pozitív, de az adósságok keletkezésének okai várhatóan még évekig velünk maradnak.

Az egyre növekvő tartozások miatt május végén válságtanácskozást hívtak össze a kórházi beszállítók, erről itt írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!