Rendelettel faragja le a kórházak adósságállományát a kormány

2023. november 17. – 23:34

Másolás

Vágólapra másolva

Működési támogatást nyújt az állami, egyházi, valamint a felsőoktatási intézmények részeként működő kórházak számára a kormány egy pénteken kiadott rendelet szerint, írja a Magyar Közlönyre hivatkozva a Portfolio.hu. A gazdasági portál szerint azok az egészségügyi intézmények jogosultak a működési támogatásra, amelyeknek lejárt tartozása szeptember 30-án meghaladta a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő 2023. január és augusztus közt kifizetett három naptári napra jutó összegét.

Becslések szerint a kórházak jelenlegi összesített tartozásállománya meghaladja a 110 milliárd forintot, amelyből 90 milliárdot rendezhetnek a mostani döntés nyomán, de a lehetőség csak a 60 napon túl lejárt tartozásokra vonatkozik. Szintén a feltételek közt szerepel, hogy az érintett kórházaknak előzőleg mindent meg kellett tenniük a tartózásuk rendezése érdekében.

A rendeletben szerepel, hogy mely partnerek felé milyen sorrendben rendezhetik tartozásaikat a nehéz pénzügyi helyzetben lévő intézmények, illetve az is, hogy az államkasszából származó most megítélt összeget felújításra, beruházásra és fejlesztésre nem lehet használni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!