Orbán korábbi minisztere még a miniszterelnöknél is jobban keres

2023. december 20. – 09:22

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktornál is többet, közel havi bruttó 8 millió forintot keres két állami cég vezetőjeként Palkovics László, az egykori technológiai és ipari miniszter, írja a 24.hu a saját adatgyűjtése alapján. Palkovics havi ötmilliót kap az állami N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. vezérigazgatójaként, január óta 2 millió 750 ezer forintot kap a szintén állami projektcég, a Autóipari Próbapálya Zala Kft.-nél, ahol ügyvezetői pozíciót tölt be. Összehasonlításképpen: a miniszterelnök fizetése jövőre bruttó 859 ezer forinttal emelkedik, így körülbelül 6,5 millió forint keres majd.

Elképzelhető, hogy Palkovics 8 milliónál is többet keres havonta, mert a győri Széchenyi István Egyetemet működtető alapítvány kuratóriumi elnöki posztját is ő tölti be, és az alapítvány mellett létrehozott vagyonkezelő holdingot is ő vezeti, de a 24.hu szerint nem lehet tudni, hogy ezek után kap-e fizetést. Emellett a tavaly novemberben lemondó miniszter az elnöke a Rába Járműipari Holding Nyrt. felügyelőbizottságának is, viszont itt csak 2022-es adatok állnak rendelkezésre: abban évben 700 ezres fizetés járt a pozícióhoz.

Trembeczki László is közel bruttó 8 millió forintot keres négy honvédelmi cég vezérigazgatójaként. A HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő (HMEI) Zrt.-től 4 milliót, a HM Arzenál Elektromechanikai Zrt.-től 2 milliót, a HM ArmCom Kommunikációtechnikai Zrt.-től és a HM Currus Gödöllői Harcjárműtechnikai Zrt.-től 600-600 ezer forintot kap, és ehhez jön még a HMEI Zrt. igazgatósági tagsága után járó 600 ezer forint.

Orbán Ráhel barátnője és egykori évfolyamtársa, Jakab Zsófia havi bruttó négymillió forintot kap két állami cégtől. A Magyar Divat & Design Ügynökség vezérigazgatójaként 1,5 milliót keres havonta, a Magyar Turisztikai Ügynökség marketing- és kommunikációs vezérigazgató-helyetteseként további 2,5 millió forintot kap.

A 23 ezer főt foglalkoztató Magyar Postánál és a 17 ezer főt foglalkoztató MÁV-nál havi bruttó 5 millió forintot kap Balczó Barnabás, illetve Pafféri Zoltán, ami mindkét esetben az engedélyezett legmagasabb bér. Egyébként az állami cégvezetők többségének nem nőtt a fizetése az elmúlt két évben, aminek részben az a magyarázata, hogy eleve a kormány által engedélyezett maximumot kapták, jegyzi meg a 24.hu.

A lap azt is megnézte, hogy az egyes állami cégeknél mennyi volt az átlagkereset. Ez az MVM Energetikánál volt a legmagasabb, 1 590 575 forint. Utána a Magyar Bormarketing Ügynökség és az Államadósság Kezelő Központ következik, 1 266 667 forintos és 1 169 123 forintos átlagfizetéssel. Nem meglepő módon a Postánál volt a legalacsonyabb az átlagkereset, 386 543 forint. A negatív ranglista második helyén a Volán áll, 390 689 forintos átlagjövedelemmel, utána pedig a MÁV jön 429 952 forintos átlaggal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!