444.hu: Palkovics benyújtotta lemondását, de Orbán azt nem fogadta el

2021. január 12. – 08:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A piszkos munkára, a CEU vagy az MTA kutatóintézetei ellen vezetett hadjáratokra jó volt az innovációs tárca vezetője, de azóta folyamatosan nyírja a miniszterelnök a feladatait. A 444.hu szerint ezért ajánlotta fel Palkovics László miniszter a lemondását. Havasi Bertalan, Orbán sajtófőnöke szerint azonban a lemondás „kacsa”.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter benyújtotta lemondását, ám ezt Orbán Viktor miniszterelnök nem fogadta el. A 444.hu cikke szerint sokáig Palkovics László volt a negyedik Orbán-kormány legerősebb embere, az elmúlt hónapokban aztán a miniszterelnök elkezdte visszavágni a jogosítványait.

Tavaly év végén a miniszter állítólag megelégelte ezt, és benyújtotta a lemondását. Orbán Viktor ezt nem fogadta el, és közölte a miniszterrel: továbbra is számít a munkájára.

Az Alfahír megkérdezte Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét, aki ennyit válaszolt: „Tisztelt Szerkesztőség! Ez kacsa.”

A 444.hu-nak nyilatkozó egyik forrás szerint ez egy visszatérő forgatókönyv, a miniszterelnök felépít egy sztárminisztert, aztán szétszedi. „Először volt Navracsics, majd Lázár, most pedig Palkovics” – mondta ez a forrás.

A Telex.hu ezzel kapcsolatban egy olyan értelmezést hallott, hogy Palkovics gyengülése nem feltétlenül így értelmezhető, inkább a választási ciklus logikájából érthető meg. Az ITM vezetője a szakpolitikákban valóban nagyon erős miniszter volt, hiszen a ciklus első 2-2,5 éve mindig a szakpolitikáé, a következő másfél év azonban már inkább a politikai narratíva megerősítéséről szól, nem titkoltan azért, hogy a választók szemében kialakuljon egy vonzó, egy „választható” ígéret a következő választásra. Vagyis félidőben, vagy 2,5 év után nyilván nincs érdemi határpont, de az alapvető logika valahogy így néz ki.

Márpedig Palkovics politikailag soha nem volt súlyponti tényező, éppen ezért is kaphatott annyi szakpolitikai feladatot.

De térjünk vissza a 444.hu cikkének ismertetésére. A lap felidézi, hogy Palkovicsot 2018-ban tette Orbán az újonnan alakult Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) élére. Az ITM komoly feladatokat kapott: több stratégiai jelentőségű infrastrukturális beruházás, az energiastratégia és az uniós fejlesztési források elosztásának felügyelete is ide került.

A miniszter vehemensen rávetette magát a CEU kiszorításának feladatába, kinyírta a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteinek autonómiáját, belevetette magát a felsőoktatás felügyeletébe.

Aztán fordult a kocka, a kormány több nagy magyarországi egyetem gazdálkodásának felügyeletét is magánalapítványokra bízta, majd elvette a tárcától az uniós források kezelését is.

Az EU-s pénzek felügyeletének elvesztését két részletben kellett Palkovicsnak elszenvednie. Októberben a Miniszterelnökségről az ITM-be irányították Ágostházy Szabolcsot, Gulyás Gergely miniszter addigi kabinetfőnökét, hogy Perényi Zsigmondtól átvegye az európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkári pozíciót, majd Ágostházyt és államtitkárságát visszairányították a Miniszterelnökségre.

A lap konklúziója szerint Palkovics az oktatás (CEU) vagy a tudományos élet átpolizálásában (MTA) vezethetett hadjáratot, de azért a kasszakulcsot nem bízta rá Orbán.

December 28-i határozatában Orbán Viktor gyakorlatilag azonnali hatállyal felmentette pozíciójából Fauszt Zoltánt, a kiemelt informatikai beruházásokról dönteni hivatott Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács (NHIT) egyik tagját, akinek cégei hosszú ideje megkerülhetetlenek a felsőoktatási intézmények informatikai kiszolgálásának területén.

Végül az ITM-ben leváltottak két befolyásosnak mondott államtitkárt is, az energia- és klímaügyekben illetékes Kaderják Pétert és a fenntarthatóságért, azon belül is elsősorban a hulladékgazdálkodásért felelős Boros Anitát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!