FT: A magyar vétótól tartva vetette el Bulgária az orosz földgáz megadóztatását

2023. december 12. – 18:42

Másolás

Vágólapra másolva

Bulgária azért nem adóztatja meg a Magyarországra érkező orosz gázt, mert tartanak tőle, hogy a kormány megvétózza a schengeni törekvéseiket – írja névtelen forrásokra hivatkozva a Financial Times.

Hétfőn jelentették be, hogy a bolgár kormány eláll az országon keresztülhaladó gázra kivetett 20 levás tranzitdíj elképzelésétől. Akkor kormánypárti politikusok azt mondták, hogy nagyon szeretnének a schengeni övezethez csatlakozni, és nem akarják, hogy a tranzitdíj miatt vétózzon valaki. Az FT szerint az a valaki Magyarországot jelentette.

Bulgária Romániával egyszerre, 2007-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, de a schengeni övezethez azóta sem csatlakozhattak, mert különböző okokra hivatkozva tagállamok eddig mindig blokkolták azt. Ausztria hétfőn belengette, hogy részben enyhítene az ellenállásán, és a román miniszterelnök is bizakodó volt.

„Megint a régi barátunkról, Orbánról van szó”

– mondta az FT-nek egy, az ügyre rálátó diplomata.

A tranzitdíj célja az volt, hogy kiszorítsák az Ukrajnát 2022-ben lerohanó Oroszországot az európai energiapiacról. A megawattóránkénti 20 levás díjat nem a vevőnek kellett volna megfizetnie, hanem a feladónak, a Gazpromnak. Magyarország és Szerbia azonnal felháborodott, arra hivatkozva, hogy a lépés megnehezítené a gázimportjukat. A magyar kormány hétfőn „megfenyegette” Bulgáriát, hogy vétózza megvétózza a schengeni csatlakozást, ha az adó megmarad, és néhány órával később a bolgár kormány el is vetette azt.

„Nehéz kitalálni, hogy Orbán mit akar kihozni ebből az egészből. Az egyetlen lehetséges magyarázat, (…), hogy úgy döntött, hogy most blokkol mindent, amit csak tud”

– mondta egy másik EU-s diplomata.

Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke az MTI-nek azt mondta, hogy a miniszterelnök kedden telefonon tárgyalt Bojko Boriszov korábbi bolgár kormányfővel, aki megerősítette, hogy „pártközi megállapodás született arról, hogy Bulgária teljesíti a határozott magyar kérést, és megszünteti a gázszállítási büntetővámot”. Az ügyről küldtünk kérdéseket a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak. Ha válaszolnak, frissítjük a cikket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!