Jövőre akár 4 millió forint támogatást is igényelhetnek elektromos autó vásárláshoz a hazai cégek

2023. december 10. – 09:16

Másolás

Vágólapra másolva

Februárban rajtolhat el a vállalkozások elektromos jármű beszerzéseit támogató program. A tervek szerint a hazai cégek 30 milliárd forintos keretösszegből igényelhetnek vissza nem térítendő állami hozzájárulást a tisztán elektromos személygépkocsi, kisteherautó vagy kisbusz megvásárlásához – írta az Energiaügyi Minisztérium közleménye.

Egy jármű beszerzéséhez az akkumulátor kapacitásának függvényében 2,8-4 millió forint támogatás nyerhető el.

A program végleges kiírás a jövő év elejéig megjelenhet, a pályázatokat várhatóan 2024. február elsejétől tizenhárom hónapon át lehet majd benyújtani. A minisztérium szerint a támogatási összegek jelentősen mérséklik a hagyományos hajtású gépkocsik árelőnyét, vonzóbbá és kifizetődőbbé teszik az elektromos személy- és teherautók, kisbuszok megvásárlását.

Támogatásra a magyarországi gazdasági társaságok, továbbá a taxi szolgáltatást nyújtó vagy legalább két főt foglalkoztató egyéni vállalkozások pályázhatnak a jövőre élesedő kiíráson. A flottaszolgáltatók külön programban vehetnek majd fel kedvezményes hitelt elektromos gépjárművek beszerzésére.

  • A tíz fő alatti állományi létszámú vállalkozások legfeljebb egy,
  • a 10-49 fő közöttiek legfeljebb öt,
  • az 50-249 fő közöttiek legfeljebb tíz,
  • míg a nagyobbak legfeljebb 16 járművet szerezhetnek be.

Az egy cégre eső minimális támogatási érték tehát 2,8 millió, a maximális elnyerhető forrásmennyiség pedig 64 millió forint lehet.

A minisztérium kiemeli, hogy a nemzeti Helyreállítási Terv hitelrésze terhére már a jövő év elején érkezhet előlegfinanszírozás Magyarországra, miután az uniós pénzügyminiszterek tanácsa a napokban jóváhagyta az Európai Bizottság korábbi döntését. Az energetikai intézkedéseket és beruházásokat magába foglaló REPowerEU-fejezetre két részletben közel 1 milliárd eurót kaphatunk 2024-ben. A kormány a REPowerEU-keretből összesen 60 milliárd forintot szán a vállalati járműbeszerzés támogatása mellett a hazai elektromos töltőhálózat bővítésére a közlekedés zöldítése érdekében.

Az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség felszámolását célzó REPowerEU kezdeményezésről itt írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!