4000 milliárdnál is több a költségvetés hiánya, nehezen tartható a módosított hiánycél

2023. december 8. – 15:25

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar költségvetés november végére elérte a 4074,3 milliárd forintos hiányt, ezt a Pénzügyminisztérium közölte gyorsjelentésében, amit a 444 vett észre.

Miért fontos ez? Mert a legutóbb 66 napja, ebben az évben már harmadszor módosított költségvetés összesen 4166 milliárdos hiánnyal számolt a teljes évre. A korábbi évek trendjei alapján valószínűtlen, hogy az 4166,8 milliárdos (5,2%) hiánycél teljesíthető decemberben, mert ilyenkor, az év végén a kiadások meg szoktak ugrani.

A Varga Mihály vezette minisztérium 2022 júliusában 2352 milliárdos hiánnyal számolt, ezt tavaly decemberben 3400 milliárdra növelték. Aztán megjelölte egy harmadik összeget, ami meglehetősen nehezen tartható.

A jelenlegi hiány nagysága azért aggasztó, mert az MVM 309 milliárd forintot fizetett be osztalékelőlegként a büdzsébe. Ez a pénz béremelésekre, az egészségügy és az oktatás fejlesztésére megy Varga tájékoztatása szerint, nem a reptér visszavásárlására.

A kormány múlt heti rendelete értelmében a Gazdasági Kabinetet a jövőben nem Varga Mihály pénzügyminiszter, hanem Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter fogja vezetni. Elemzésünkben arról írtunk, hogy hosszú távon mindig Varga szokott nyerni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!