Nagy Márton deklaráltan is a magyar gazdaságpolitika első embere lett, Varga Mihály viszont vétózhat

2023. december 6. – 07:13

Másolás

Vágólapra másolva

A Gazdasági Kabinetet december 7-től Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter fogja vezetni Varga Mihály pénzügyminiszter helyett – derül ki a kormány kedden késő este megjelent határozatából, írja a Portfolio.

A magyar kormányzati struktúra kevéssé szem előtt levő grémiumai a kormányzati döntéshozatal különös hatáskörű politikai döntéshozó fórumai. Ilyenből a jövőben négy lesz:

  • a Stratégiai Kabinet,
  • a Gazdasági Kabinet,
  • a Védelmi Tanács, valamint
  • a Nemzetpolitikai Kabinet.

Korábban öt ilyen volt, a Stratégiai és Családügyi Kabinet, a Gazdasági Kabinet,
a Növekedési és Versenyképességi Kabinet, a Védelmi Tanács, illetve a Nemzetpolitikai Kabinet.

A határozat alapján tehát elsősorban a szélesebbértelemben vett gazdasági felelősségek alakulnak át. A Gazdasági Kabinet azon kívül, hogy Nagy Mártonhoz kerül, újabb tagokkal bővül. Bekerül a tagok közé Orbán Balázs politikai igazgató, Nagy István agrárminiszter, Szijjártó Péter külgazdasági miniszter, Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter. Viszont már nem lesz tagja a kabinetnek a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely.

Varga Mihály pénzügyminiszter természetesen azért nem veszít el pénzügyminiszterként minden kontrollszerepet, az a pozíció teljes kiüresedésével járna. A pénzügyminiszter a költségvetési munkacsoport elnevezésű csapatot vezeti, ahol jelen lesz Gulyás Gergely, Rogán Antal és Orbán Balázs. Ennek a plénumnak az lesz a feladata, hogy a költségvetés egyensúlyát szigorúan védje. A fegyelmezett gazdálkodás érdekében a munkacsoportot vezető pénzügyminiszter erős jogkört kap, akár vétójoggal is élhet. A munkacsoport jóváhagyása nélkül semmilyen javaslat nem kerülhet a kormány elé.

Vagyis, ha nagyon leegyszerűsítjük az új felosztást, illetve a testületeket csak azok vezetőivel személyesítjük meg, akkor az eddig is sok területen (csak a példa kedvéért, reptérvásárlás, biztosítók, otthonteremtési plusz) ötletelő Nagy Márton hivatalosan is fő megmondó lesz. Még olyan klasszikusan Varga Mihályhoz tartozó területeken is, mint az adópolitika. Ugyanakkor, ha Nagy Márton túlságosan is nagyot merne álmodni, Varga Mihály azért vétóval fog rendelkezni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!