Varga Mihály: Nem a reptér megvásárlására kell az MVM 309 milliárdos osztaléka

2023. december 7. – 14:29

Másolás

Vágólapra másolva

Nem a reptér megvásárlására kell az MVM 309 milliárdos osztaléka – mondta az RTL Híradónak Varga Mihály pénzügyminiszter azután, hogy egy sajtótájékoztatón bejelentette: minden magyarnak elérhetővé válik az azonnali kincstári értékpapírszámla. A pénzügyminiszter azt mondta, nem azért könnyítik meg az állampapír vásárlását, mert „sok pénzre van szüksége az államnak”, egész egyszerűen egy „piaci helyzetet akarunk megőrizni, és további előnnyé változtatni”. Eddig több mint 10 ezer milliárd forintot tett a magyar lakosság állampapírba, tehát több mint hússzor annyi állampapír van a lakosság tulajdonában, mint 2010-ben. Ezért vettek ki az MVM osztalékából.

Varga Mihály szerint az MVM-nek azért lett ilyen óriási összegű osztaléka, mert a feltételezettnél alacsonyabbra sikerült leszorítani az energiaárakat.

A reptér megvásárlása helyett az osztalékból szeretnék tovább folytatni a béremeléseket, az egészségügy, az oktatás fejlesztését. És lehet, hogy a rezsivédelmi alapba is tudnak többet tenni.

Varga Mihály szeretné elérni, hogy az államkincstárnál a jelenlegi körülbelül 800 ezer ügyfélszámlából több mint egymillió legyen rövid távon.

Az állampapírok vásárlását már korábban is könnyítette a kormány, ebben a cikkünkben szakértővel jártuk körbe, ki járhat jól vele.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!