Előszeretettel alapítanak cégeket Magyarországon az oroszok, de sokan rögtön falakba ütköznek

2023. december 4. – 07:25

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz-ukrán háború tavaly februári kitörése sem vette el az oroszok kedvét, hogy céget alapítsanak Magyarországon. A hvg360 cikke szerint 2022 márciusa óta 133 olyan cég alakult az országban, amely orosz tulajdonosának nincs magyar lakcíme.

Sok céget azonban nem sokkal az indulás után már meg is szüntetnek. Szinte egytől-egyig eltűntek például azok az orosz állampolgárok által alapított cégek, amelyek egy éve még egy budapesti, Mexikói úti lakásban voltak bejegyezve. A lap cikke szerint a húsz, kényszertörlés alatt álló cégben közös, hogy az alapításnál ugyanaz az orosz származású budapesti ügyvéd járt el, akihez egyébként a Mexikói úti lakás is tartozott, és ő volt a cégek kézbesítési megbízottja is.

Az ügyvéd a lapnak azt mondta,

a cégek bejegyzése után az orosz tulajdonosok miatt falakba ütköztek, a bankok különböző indokokkal nem engedték, hogy számlát nyissanak.

Ezzel gyakorlatilag halálra ítélték a cégeket, hiszen bankszámla nélkül nem működhetnek. Az ügyvéd szerint a bankok döntései mögött biztonsági megfontolások állhattak, noha állítja, hogy a háború után csupa olyan orosz állampolgárnak segédkezett cégalapításokban, akik nem szimpatizálnak a jelenlegi orosz rezsimmel, azért is akarták üzleti tevékenységüket Európában folytatni.

Az ügyvéd azt is mondta, hogy szerinte azok az oroszok vannak szerencsés helyzetben, akik a magyar cégeik élére magyar lakcímmel és állampolgársággal rendelkező ügyvezetőt találnak, hiszen akkor gond nélkül számlát tudnak nyitni, nem kötekednek velük a pénzintézetek. Ezt ugyanakkor a hvg360 cikke szerint árnyalja, hogy két olyan, az ő címére bejegyzett céget is találtak, amelyiknek magyar ügyvezetése volt, mégis kényszertörlés alatt áll. Ráadásul még mindig többségben vannak azok az orosz hátterű cégek, amelyeket a háború után jegyeztek be, és azóta sem töröltek, noha nincs magyar ügyvezetése, csak kézbesítési megbízottak.

Az orosz hátterű cégek többsége üzletviteli tanácsadással és információ-technológiai szaktanácsadással foglalkozik, de idén sok olyan orosz tulajdonosi háttérrel rendelkező cég alakult, amely fő tevékenységként a számítógépes programozást, illetve a szoftverkiadást jelölte meg.

Az orosz hátterű cégek alapítását az európai titkosszolgálatok is igyekeznek nyomon követni, hátha olyan társaságokra bukkannak, amelyek az üzleti tevékenységet egyfajta fedésre használják. A titkosszolgálatok a lap szerint szeretik ezeket a típusú tevékenységeket álcáznak használni: egy üzleti tanácsadónak jó fedés, ha a hírszerzőnek utaznia kell, a találkozói könnyen radar alatt maradhatnak.

Az sem ritka, hogy az oroszok valós tevékenységet végző vállalkozásokat használnak fedésként. Ilyenek például a logisztikai vagy futárposta cégek, ezekből szintén lett egy-kettő az elmúlt másfél évben. A lapnak nyilatkozó korábbi elhárító tiszt szerint egy futárcéggel az orosz illegális hírszerzők „legalizálni” tudják a mozgásukat. Az orosz hátterű informatikai cégek pedig azért lehetnek rizikósak, mert az orosz hírszerzésről köztudott, hogy egyre nagyobb hangsúlyt fektet a kibertérben zajló műveletekre.

A háború óta két olyan orosz hátterű cég alakult, amelyet a sajtó összefüggésbe hozott az orosz titkosszolgálattal: az egyik az ITK System, a másik az IRIAS Hungary Nemzetközi Tudományos Kutatási Vezetéstechnikai Intézet Magyarországi Kereskedelmi Képviselet. További részletek a hvg360 cikkében.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!