Kedden délutánig lehetett inflációkövető állampapírt venni, megrohamozták a magyarok az államkincstárt

2023. november 28. – 10:56

Másolás

Vágólapra másolva

A postákon kedden délután háromig, a online délután négyig lehetett még venni a tisztán inflációkövető, tehát jövőre körülbelül 18 százalékon kamatozó 2033/I prémium állampapír-sorozatból. Szerdától aztán már csak a jóval kevesebbet fizető hibrid 2032/I sorozat lesz elérhető, a kettő közötti különbségről itt írtunk hosszabban.

Az Államadósság-kezelő Központ hétfői közleménye szerint a 2033/I sorozatból múlt héten 91,6 milliárd forintért vásároltak a magyarok, ami jóval több, mint a szokásos eladási mennyiség. Az elmúlt hetekben jellemzően 30-35 milliárd forintért vettek a magyarok inflációkövető állampapírt. Az utóbbi egy év adatai alapján az látszik, hogy ilyenkor hétfőn is van még egy nagy roham, azaz várhatóan összességében ezen a héten is kiugróan sok prémium állampapírt veszünk majd.

Hétfőn este írtuk meg, hogy az államkincstár egy kérdőívet küldött ki az állampapír-tulajdonosoknak, amelyben az állampapírok visszaváltási feltételeinek ismerete iránt érdeklődik. Ebben rákérdeznek arra, hogy a tulajdonosok tudják-e, hogy a visszaváltási feltételeket bármikor megváltoztathatják. Ez felveti a kérdést, hogy az Államadósság-Kezelő Központ nem akarja-e a korábbi ígérete ellenére mégis lerontani az állampapírok visszaváltási feltételeit. Varga Mihály pénzügyminiszter kedden reggel parlamenti meghallgatásán határozottan tagadta, hogy erre készülnének.

Nemrég egyébként pont ő jelentette be, hogy még az idén minden magyar állampolgárnak ingyenes államkincstári számlát nyitnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!