Elkezdte felmérni az államkincstár, hogy az állampapír-tulajdonosok tudják-e, hogy bármikor megváltoztathatják a visszaváltási feltételeket

2023. november 27. – 20:50

Másolás

Vágólapra másolva

Egy sor más téma mellett az állampapírok idő előtti visszaváltási feltételeinek ismeretéről is érdeklődik a Magyar Államkincstár (MÁK) az állampapír-tulajdonosoknál egy hétfő délutáni kérdőívben. A felmérést több olvasónk és kollégánk is megkapta a Webkincstár-fiókjába, azt valószínűleg minden felhasználónak kiküldték. A visszaváltási feltételekről szóló kérdés és a válaszok egy része így néz ki:

„Kérdés: Saját bevallása szerint ismeri az állampapírok visszaváltásával (lejárat előtti eladhatóságával) kapcsolatos szabályokat?
Válasz1: Igen, tisztában vagyok az egyes állampapírok napi szinten meghatározott visszavételi árfolyamával és azzal is, hogy ez akár meg is változhat, ez azonban nem befolyásolja a befektetési döntésemet.
Válasz2: Igen, és a visszaváltási árfolyam befolyásolja a befektetési döntésemet.
Válasz3: Igen, volt már rá példa, hogy a visszavételi árfolyam miatt elálltam az állampapír-vásárlási szándékomtól.
Válasz4: Igen, volt már rá példa, hogy a visszavételi árfolyam ismerete tartott vissza a lejárat előtti visszaváltástól.
Válasz5: Nem, számomra nem érthető a visszavételi árfolyam működése és meghatározása.”

A témának azért van jelentősége, mert a mostanáig árult prémium állampapírok a következő egy-másfél évben nagyon jól kamatoznak, utána viszont sokkal rosszabbul. Ennek megfelelően sokan azokat valószínűleg 2025 első felében, vagyis a jó kamatozású időszak után megpróbálják majd visszaváltani.

Ezt a mai feltételek mellett egy 1 százalékos díj ellenében bármikor meg lehet tenni. Ennek a mértékét azonban az állampapír kibocsátója szabadon választott időpontban megváltoztathatja, felemelheti például akár 20 százalékra is. Ebben az esetben már nem érné meg annyira egy-másfél év múlva kiváltani a papírokat.

A MÁK kérdőíve arra kérdez rá, hogy az állampapír-tulajdonosok tisztában vannak-e ezzel a ténnyel (amire a Telexen számtalanszor felhívtuk olvasóink figyelmét). Ez önmagában nem jelent semmit, azonban felveti a kérdést, hogy a papírokat kibocsátó Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) esetleg megváltoztatná a visszaváltási feltételeket. Az ÁKK vezetője egyébként nemrég határozottan tagadta, hogy erre készülnének.

Az állampapír-tulajdonosoknak kiküldött kérdőívben ezen kívül egy sor kérdést feltesznek arról, hogy ki mi alapján vesz vagy nem vesz különböző állampapírokat. Ezek között rákérdeznek arra is, hogy a felhasználók meg akarják-e tartani az állampapírt a lejáratig, vagy inkább eladnák azt korábban.

A Webkincstárban kiküldött levélben egyébként azt írták: „Kérjük, az alábbi anonim kérdőív kitöltésével támogassa a Magyar Államkincstár munkáját. Válaszaival hozzájárul a hazai állampapír-forgalmazás továbbfejlesztéséhez, valamint elősegíti az Ön által is használt megtakarítási szolgáltatások ügyfélbarátabbá tételét. Tájékoztatjuk, hogy jelen felmérés kizárólag statisztikai célokat szolgál, kitöltése anonim és önkéntes alapú, az így kapott, összesített információkat a Magyar Államkincstár és a kibocsátó kizárólag az ügyfélszokások és ügyfél-visszajelzések alapján az állampapír-forgalmazás továbbfejlesztéséhez használják fel, személyes adat kezelésére nem kerül sor.

A kormány éppen nemrég jelentette be, hogy minden magyarnak automatikusan ingyenes értékpapírszámlát nyitnának a Magyar Államkincstárnál, amivel mindenki könnyebben vásárolhatna állampapírt. Ezzel együtt november 28. keddtől kivezették az eddig legelőnyösebb, jövőre 18 százalékos kamatot fizető prémium állampapír-sorozatot. Helyette egy sokkal gyengébb kamatozású jön, amiről itt írtunk bővebben.

Frissítés: Cikkünk nyomán kedden Jámbor András, a Szikra parlamenti képviselője megkérdezte Varga Mihály pénzügyminisztert, hogy meg fogják-e változtatni az állampapírok visszaváltási feltételeit. Varga szerint nem fogják, tehát marad az 1 százalékos visszaváltási díj.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!