Mégis jöhet a francia üzemanyag a paksi atomerőműbe

2023. november 20. – 23:37

Másolás

Vágólapra másolva

Mégis zöld utat kaphatnak az új, alternatív, korábbitól eltérő gyártótól származó üzemanyagok a paksi atomerőműben – vette észre a Hvg.hu a Lantos Csaba energiaügyi miniszter által előző héten benyújtott határozati javaslat szövegében. A javaslatot az országgyűlés kedden tárgyalja.

A dokumentum szerint „a növekvő villamosenergia-fogyasztást nem lehetséges tisztán földgáz- és egyéb fosszilis bázison, illetve tisztán megújuló forrásokat felhasználó erőművekkel kielégíteni: stabil, hazai villamosenergia-termelésre van szükség olyan erőművekben, amelyek biztonságosan, megbízhatóan alaperőműként üzemelnek, belföldön, költséghatékonyan állítják elő az energiát”. Ezután a szöveg kitér arra:

„új körülmény, hogy az atomerőműben további, különösen a meghosszabbított üzemideje alatt új, alternatív, korábbitól eltérő gyártótól származó üzemanyag felhasználására is sor kerülhet”.

Orbán Viktor állítólag a szeptember elején tartott, zárt körű kötcsei találkozón említette, hogy orosz helyett francia üzemanyaggal is működhet majd a paksi atomerőmű. Pár héttel később arról kérdezték Gulyás Gergelyt, hogy a francia üzemanyagra váltás a már meglévő Paks I.-re vagy csak az újonnan épülő Paks II.-re vonatkozna, de a miniszter akkor csak „technikai kérdés”-nek nevezte az ügyet. Később a Miniszterelnökség egyértelműsítette, hogy orosz fűtőelemek lesznek továbbra is a jelenlegi paksi atomblokkban. Ez azonban nem zárta ki, hogy hosszabb távon francia cég is megjelenhessen a fűtőelemek alternatív beszállítójaként.

Egy hónappal később Orbán Viktor az Izraelről szóló európai uniós csúcstalálkozót kihagyva egyetlen EU-s politikusként utazott el Pekingbe az „Egy övezet, egy út” fórumára, ahol Vlagyimir Putyin orosz államfővel is találkozott. A találkozó után az orosz elnök nyilatkozatai két értelmezést is kaptak: benne van, hogy Orbán megbízható partner, de az is, hogy Moszkva tudomásul vette a magyar kormányfő korlátozott mozgásterét, és újra felmerült, hogy energiaügyben Magyarország megpróbálja szűkíteni kapcsolatait az oroszokkal.

Ennek lehet következő lépése lehet a Lantos Csaba által benyújtott határozati javaslat, amelyben a következő mondat szerepel:

„Új körülmény, hogy az atomerőműben további, különösen a meghosszabbított üzemideje alatt új, alternatív, korábbitól eltérő gyártótól származó üzemanyag felhasználására is sor kerülhet.”

Ilyen „eltérő gyártó” lehetne a francia Framatome is, akivel a Hvg.hu értesülései szerint a kormány már szeptemberben aláírt egy együttműködési megállapodást, amelynek az üzemanyag-ellátás, az ahhoz kapcsolódó nukleáris anyagok és a hosszú távú üzemeltetés is részét képezte.

A Framatome már egyébként is ismerős a paksi atomerőműben, a német Siemens helyett végül ők csatlakoztak – orosz beleegyezéssel – Paks II. irányítórendszereinek a beszállítójaként a projekthez.

Nem ez az egyetlen pont, amelynek megváltoztatására javaslatot tesz a kormány a 2015-ös, eredeti határozathoz képest: a jelenlegi szövegben az áll, hogy a 2020-as évek végén kezdheti meg a működését az erőmű, és a 2080-as évek végéig működhet. Ezt most a kormány a 2030-as indulási dátumra cserélné, és az 2090-es évek elejéig működnének az új blokkok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!