A szakszervezetis vezető szerint akár még sikerülhet is, hogy zárva legyenek a boltok december 24-én

2023. november 13. – 09:26

Másolás

Vágólapra másolva

Az üzletek zárvatartását kezdeményezte december 24-re a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete, és noha alig valamivel több mint egy hónap van már csak addig, nem tűnik reménytelennek a kezdeményezés, a Lidl például már be is jelentette, hogy aznap zárva lesznek az üzletei.

„Úgy tudom, a nagyobb kereskedelmi láncok nem zárkóznak el, de szeretnének valami garanciát arra, hogy egységesen nem nyitnak majd ki az üzletek. A kormányzat tud a felvetésről, már csak az a kérdés, hogy a kereskedelem képviselői egyezségre tudnak-e jutni. Akkor pedig már a mostani karácsonyra be lehet vezetni a változást” – mondta Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke a Blikknek.

Beszélt arról is, hogy azért kezdeményezték a zárvatartást, mert a „kereskedelmi dolgozóknak nincs hosszú hétvégéjük, csak a húsvét és a karácsony az, amikor két napot egyfolytában otthon lehetnek. Pedig 24-én már nincs is nagy forgalom (…)”. Bubenkó régóta a kereskedelemben dolgozik, és az a tapasztalata, hogy a december 24. inkább ráfizetéses, mint nyereséges. „Rossz a munkavállalónak is, hogy nem készülhet a családjával az ünnepre, akkor meg mi értelme van? ” – tette fel a kérdést.

A szervezet először Nagy Márton miniszternek küldött levelet a témában, mire ő azt javasolta, hogy „terjesszük a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma elé. Ebben a testületben tárgyalnak munkaügyi kérdésekben a kereskedők, a munkavállalók és a kormányzat képviselői például a minimálbérről is.”

A Jobbik egyik képviselője, Balassa Péter múlt héten törvényjavaslatot nyújtott be, hogy a parlament nyilvánítsa munkaszüneti nappá szenteste napját. Ehhez a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényt kellene módosítani.

Pénteken érdeklődtünk a nagyobb üzleteknél, hogy csatlakoznak-e a Lidlhöz, zárva tartanak-e december 24-én, de válaszokat még nem kaptunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!