A CÖF partnere lett a Lidl, december 24-én zárva tartják az összes üzletüket

2023. november 10. – 12:38

Másolás

Vágólapra másolva

A Lidl mind a 200 magyarországi üzlete zárva tart majd december 24-én – jelentette be pénteken az áruházlánc.

A kezdeményezés mögött a fideszes békemeneteket szervező Civil Összefogás Fórum (CÖF), valamint a „modern keresztény-szociális értékrendet képviselő szakszervezet”, az Egyenlő.hu áll, akik partnerségre is léptek a Lidllel ebben az ügyben.

„A felek egyöntetű véleménye szerint ez egy úttörő lépés a kereskedelemben dolgozó magyar munkavállalók és családtagjaik számára, akik így békességben, nyugalomban tölthetik a teljes ünnepet szeretteik körében. A CÖF-CÖKA (Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány) és az Egyenlő.hu, a modern szakszervezet célja, hogy a kereskedelmi dolgozók érdekeit képviselve a szeretet ünnepén, december 24-én zárva tartsanak a kereskedelmi egységek” – írták a közleményükben.

Kiemelték, hogy az élelmiszeripari szektorban legnagyobb forgalmat bonyolító Lidl Magyarország „teljes vállszélességgel a kezdeményezés mellé állt”, és úgy döntött, hogy szenteste napján, „Magyarország egyik legnagyobb keresztény ünnepén” mind a 200 áruházát zárva tartja.

Grósz Jenő, a Lidl Magyarország igazgatóságának elnöke azt mondta: „Piacvezető áruházláncként fontosnak tartjuk, hogy példát mutassunk és Magyarország alapértékeit tovább erősítsük. A család fontossága nem kérdés számunkra, ezért úgy döntöttünk, hogy a szeretet ünnepére mind a 8500 munkavállalónk számára szabadnapot biztosítunk. Természetesen vásárlóink érdekeit is szem előtt tartjuk, akiket december 23-án meghosszabbított nyitvatartással várunk majd, annak érdekében, hogy a vásárlói igények is a legmagasabb szinten kerüljenek kiszolgálásra.”

Az Egyenlő.hu szerint a Lidl ezzel olyan gesztust tett a dolgozók irányába, amire még nem volt példa Magyarországon. „Nagyra becsüljük ezért a cselekedetért a cég hozzáállását. Elsőként meglépte és kihirdette a munkavállalói körében, hogy december 24-én pihenő napot biztosít számukra. A társadalmi szolidaritás segítségével lehetőség nyílik arra, hogy más üzletláncok is felismerjék, hogy ilyenkor a profitszerzés nem minden. Erre világított rá a CÖF-CÖKA velünk való munkálkodása, amely egy új típusú, a munkavállalókat közvetlenül képviselő közösségi szellemhez járul hozzá” – mondta Bubenkó Csaba, az Egyenlő.hu elnöke.

A CÖF-CÖKA elnöke, Csizmadia László azt mondta: „Egy nap nem a világ a vásárlásban, de egy nappal többet otthon lenni a családdal karácsonykor nekünk akár a világot is jelentheti.”

2020-ban Lázár János – akkor még kormánybiztosként – arról beszélt egy konferencián, hogy a kormány jövőbeli tervei között szerepel a külföldi kiskereskedelmi láncok, többek között a Lidl kiszorítása is, ehhez pedig nyíltan protekcionista politikát fognak folytatni. Lázár később magának ellentmondva úgy fogalmazott, hogy nincs erre jogi lehetőség.

A külföldi multik magyarországi helyzetéről, a hazai kiskereskedelem teljesítményéről, illetve a Lázár által említett protekcionista módszerekről itt írtunk korábban részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!