A Jobbik munkaszüneti nappá nyilvánítaná a szentestét

2023. november 9. – 20:05

Másolás

Vágólapra másolva

Törvényjavaslatot nyújtott be Balassa Péter, a Jobbik országgyűlési képviselője, hogy a parlament nyilvánítsa munkaszüneti nappá szenteste napját. Ehhez a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényt kellene módosítani.

Az indoklásban Balassa azt írja, hogy „a magyar társadalom régóta várja, hogy – sok európai uniós tagállamhoz hasonlóan – hazánkban is munkaszüneti nap legyen december 24. napja. Egy felmérés szerint a lakosság 83%-a támogatja ezen kezdeményezést”. Szerinte ezt az is igazolja, hogy ha munkanapra esik 24-e, le kell dolgozni egy szombati napot, ez mutatja, hogy a munkavállalók igenis örülnének a munkaszüneti napnak.

„A Jobbik-Konzervatívok többször is benyújtotta már az erről szóló javaslatát, amelyet több szervezet, pl. a Civil Összefogás Fórum és az Egyenlő.hu is kezdeményezett. A legtöbb támogatás, biztatás a kereskedelmi dolgozók részéről érkezett, a decemberi elhúzódó és fokozott munka miatt ők érzik leginkább túlterhelve magukat” – írja a képviselő.

Szerinte „nem állja meg a Fidesz azon érve a helyét, hogy a munkaszüneti napok számának a növelése gyengítené a gazdaságot és a versenyképességet, hiszen december 24-én kétségkívül a kereskedelemből folyik be a legtöbb bevétel, de ezen vásárlásokat az emberek más napokra is be tudják ütemezni, különös tekintettel arra, hogy az advent alatt gyakorlatilag végig – hétvégente is – nyitva tartanak a boltok”. Felhozza az energiaválságot is indoklásként: a kereskedelmi egységek rezsiköltsége olyan magas lehet, hogy nem biztos, hogy megéri nyitva tartaniuk aznap.

Balassa szerint értékvállalásról is van szó: „egy magát kereszténynek valló ország kormányának tekintettel kellene lennie a magyar családok azon igényére, hogy december 24-től 26-ig együtt tudjanak lenni. Ez az időszak legyen a békesség, a szeretet és a meghitt ünneplés időszaka” – írja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!