Akkucellákat tesztelő üzem épülhet az iváncsai akkumulátorgyár mellett

2023. november 9. – 14:46

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb üzemet létesítésére kapott engedélyt Iváncsán a dél-koreai tulajdonú SK On Hungary Kft. – vette észre a kormányhivatal honlapján az Átlátszó. Az akkumulátorgyár melletti, „európai validációs üzem” nevű létesítményben a tervek szerint évente 124 ezer akkucella és -modul biztonsági tesztelését, majd megsemmisítését fogják végezni. A gyár építését a hatóságok nem kötötték környezethasználati és katasztrófavédelmi engedélyhez.

Iváncsán közel 700 milliárd forintból épített akkumulátorgyárat a koreai SK, az üzem nemrég lett kész, lassan a gyártás is elindul. A gyárban korábban többen rosszul lettek egy vegyi anyag belégzése miatt, és a gyár vezetése azt is elfelejtette bejelenteni, hogy veszélyes anyagokkal fognak dolgozni, emiatt 14 millió forintos büntetést kaptak. A gyár ennek ellenére megkapta a környezethasználati engedélyét.

Iváncsán még az építkezés során többen meghaltak, az egyik ilyen eset után elmentünk a helyszínre, és ebben a cikkben írtuk meg, mit tapasztaltunk.

A fideszes hátterű független polgármester, Molnár Tibor korábban az akkumulátorgyár lelkes támogatója volt, de mióta a nyár óta működő akkugyár elviselhetetlennek ítélt zaja miatt nagy lett az elégedetlenség a faluban, először a gyárnál majd a környezetvédelmi hatóságnál is bejelentést tett.

Az Átlátszó azt írja, a Fejér Vármegyei Kormányhivatal most újabb üzem létesítését engedélyezte az akkumulátorgyár beruházási területén.

Az új létesítményben „cellák és modulok biztonsági és megbízhatósági bevizsgálását, minősítését tervezik” – olvasható az engedélyezéséhez készült, Generisk Kft. által készített előzetes vizsgálati dokumentációban. Az új üzem nemcsak az iváncsai gyárból, hanem egész Európából fogadhat majd bevizsgálásra akkucellákat és -modulokat.

Az új üzemben a tesztpéldányokat többek közt magasról leejtik, átszúrják, roncsolják, hősokknak és légnyomás-próbának teszik majd ki, végül pedig az összeset megsemmisítik.

Évente körülbelül 124 ezer cella és modul bevizsgálását tervezik, a keletkező évi négyezer tonna hulladék elszállítását pedig az Éltex Kft. fogja végezni.

Ennek ellenére az engedélyezés előtt nem került sor környezeti hatásvizsgálati és katasztrófavédelmi eljárásra, sőt – annak ellenére, hogy a gyár és az üzem ugyanazon a helyrajzi számon létesül, és a tesztelő üzem ugyanazokat a szennyező anyagokat bocsátja majd ki, mint a gyár – az összeadódó környezeti hatásokat sem vizsgálták meg – írja az Átlátszó.

Az Iváncsán megépíteni kívánt európai validációs üzemről a dél-koreai sajtó már tavaly nyáron beszámolt. Azt írták, az SK az Egyesült Államokban és Magyarországon minőségbiztosítási központot kíván létrehozni, utóbbi létesítésébe 18,011 millió dollárt fektet be. Arról egyelőre nincs hír, hogy a magyar kormány támogatná a beruházást

Az új üzem engedélyezési dokumentációjában olvasható, hogy az iváncsai polgármester kifogást nyújtott be a környezetvédelmi hatósághoz a létesítmény engedélyezése előtt. Azt írta, „a tervezett validációs központ tekintetében továbbra is kifogással kívánok élni, mivel az SK On által lakosainknak okozott zavaró hanghatás továbbra is fennáll, továbbra is fenntartom azon véleményemet, amíg ezen határértéket meghaladó hanghatás fennáll, addig további tevékenységhez előzetes hozzájárulás ne kerülhessen kiadásra”. A hatóság ezt arra hivatkozva söpörte le, hogy további zajvédelmi feltételeket írtak elő a SK On Kft. számára.

Az SK közleménye szerint a zajvédő falak építése „folyamatosan zajlik, melynek első üteme október végén zárult. Ennek során 5 helyszínen 10 zajvédő fal telepítése történt meg. A zajszintet november 3. és 4. között újramértük. Az eredmények alapján, amennyiben vannak olyan helyek, amelyek nem felelnek meg az előírásoknak, azt további telepítésekkel tervezzük kiegészíteni.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!