Csok plusz: meglévő gyerekek nem számítanak a 10 milliós hitelelengedésnél

2023. november 6. – 12:39

Másolás

Vágólapra másolva

Az előzetes számítások szerint 2024-ben 10-15 milliárd forintnyi kiadást jelent majd a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) január 1-től hatályba lépő új formája, a csok plusz, amely esetén gyerekszámtól függően 15, 30, illetve 50 millió forintos összegű, kamattámogatott kölcsönt lehet majd felvenni 1, 2 és 3 vállalt gyermek esetén.

Az új csokot október végén jelentették be, és azóta kiderült róla, hogy több millió forinttal nagyobb értékű ingatlant vásárolhatnak a csok pluszt igénylő családok a kamattámogatás miatt, mintha ugyanazt a törlesztőt kamatplafonos, piaci alapon felvett hitelre fizetnék. Az ismert részleteket ebben a cikkünkben szedtük össze.

Hornung Ágnes családügyi államtitkár a Portfoliónak adott interjút, amiben kérdezték arról is: adataik szerint mekkora kihívás vagy probléma a csokos vagy a babavárós gyermekvállalások teljesítése a fiatalok számára. Erre azt mondta, nem olyan nagy, mint azt gondolni lehet, „a Magyar Államkincstár kimutatásai szerint a 2015-től elérhető csok esetében 2022 végén mindössze nagyjából 6 ezer olyan csokszerződés volt, amelyben már lejárt a gyermek megszületésére rögzített határidő. Ez a szerződések alig 3 százalékát jelenti.”

A nagy kérdés, mondta Hornung a lapnak, a második vagy a harmadik gyerek megszületése, „ebben szeretnénk az eddiginél jobban, államilag nagyon erősen kamattámogatott hitellel ösztönözni a fiatalokat a csok plusszal.” Arra, hogy mennyivel szűkül a „városi” csok igénybevevői köre azzal, hogy kizárják az igénylők köréből az egyedülállókat, az élettársi kapcsolatban élőket, a gyermeket már nem vállaló házasokat, sőt, a bankok számára nem hitelképes családokat, Hornung azt mondta, hogy

„a kormány szerint a társadalom alapja a család, amit a házasság szentesít. A család olyan, egymásért dolgozó közösség, amelyben közös feladatvállalás jelenik meg. E tekintetben éppen a házasság lehet segítség a sikeres banki hitelképességi vizsgálathoz, hiszen adóstársként könnyebben teljesíthetőek az adósságfékszabályok. A csok plusz az új gyermek, gyermekek vállalására ösztönöz, de az egyedülállókat sem zárjuk ki a rendszerből, hiszen a kistelepüléseken a falusi csok továbbra is elérhető számukra, illetve gondolkozunk azon, hogyan tudnánk kifejezetten ennek a célcsoportnak segíteni.”

A kormány úgy számol, hogy az első évben 12 ezer új igénylő lehet.

Az államtitkár a csok plusz részleteiről azt mondta még, hogy a támogatás csak újonnan vállalt gyermekek esetén igényelhető, ugyanakkor a már meglévő gyermekek számítanak a felvehető hitelösszeg nagyságánál. A 10 milliós hitelelengedésnél a másodikként megszületendő gyereket veszik figyelembe, így ott a meglévőt nem kalkulálják bele. A határidőkről is beszéltek, mely a korábbi csok szabályait viszi tovább: „a feltételek teljesítéséhez az első gyermek megszületésének 4, a másodikénak 8, a harmadikénak 10 éven belül kell megtörténnie a csok plusz folyósítását követően.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!