Egy nap alatt pontosította a csok plusz szabályait a kormány, a kistelepülésen élők járnak ezzel jól

2023. október 26. – 21:36

Másolás

Vágólapra másolva

Egy nap alatt pontosította a csok plusz szerdán bejelentett szabályait a kormány: ezek szerint a csok pluszt jövőre azokon a kistelepüléseken is fel lehet majd venni, ahol az új falusi csokot. Ennek köszönhetően az igénylők a csok plusz mellett azonnali közvetlen támogatáshoz is juthatnak 2630 kistelepülésen – írta a Bank360.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium csütörtökön közleményt adott ki a csok pluszról, amelyben felsorolták a 2024-től élő új konstrukció főbb szabályait. Ezek között azonban van egy olyan is, ami ellentétes a szerdán közöltekkel. Csák János kulturális és innovációs miniszter a kormányinfón azt mondta, hogy a csok pluszt az ötezer fő feletti településeken lehet majd igényelni. Vagyis ott, ahol 2024-től már nem elérhető az új, emelt összegű falusi csok.

A minisztérium csütörtöki közleményében viszont már az szerepel, hogy:

„A kedvezményes hitelprogramot az ország egész területén, tehát nemcsak az 5 ezer főnél nagyobb településeken, hanem a kistelepüléseken is igénybe lehet venni, utóbbiaknál így a gyermekáldást tervező házaspárok a csok plusz mellé akár a falusi csok vissza nem térítendő támogatást, illetve az ehhez kapcsolódó adó-visszatérítési támogatást is felvehetik.”

Ez extra lehetőséget jelent a jogszabályban meghatározott 2630 kistelepülésen lakást vásárló vagy meglévő lakást felújító, bővítő családoknak, mivel a falusi csokhoz közvetlen kezdeti támogatás is jár. Egy gyerek után 1 millió forint, két gyerek után 4 millió forint, három vagy több gyerek után pedig 15 millió forint lesz igényelhető jövőre.

A minisztérium közleménye szerint a falusi csok és a csok plusz együtt is felvehető lesz, amiből az következik, hogy az igénylők először megkaphatják ezeket a támogatási összegeket, és mellé a csok pluszban meghatározott, maximum 15-30-50 milliós kedvezményes, fix 3 százalékos hitelre is igényt tarthatnak.

Az új csok pluszról ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!