Varga Mihály: Észszerű lépés a jegybank veszteségkezelésének átalakítása

2023. október 10. – 12:21

Másolás

Vágólapra másolva

Megkezdődött a jegybanktörvény jegybankról szóló törvény módosításának vitája a parlamentben, amelyről Varga Mihály pénzügyminiszter azt mondta, hogy a jelenlegi, „kifeszített” költségvetési helyzetben racionális és észszerű lépés a jegybank veszteségkezelésének átalakítása. Az MTI tudósítása szerint a pénzügyminiszter azt mondta, a módosítás lényege, hogy a jegybank veszteségét – hasonló nemzetközi példák alapján – nem a központi költségvetésnek kell pótolnia, hanem azt szembe lehet állítani a középtávon várható nyereséggel.

Ha elfogadják a módosításokat, akkor már január 1-jén, a 2024-es költségvetéssel egyidejőben léphetnek hatályba az új szabályok.

Varga Mihály a Facebook-oldalán is posztolt a felszólalásról:

Varga azt mondta, hogy az ilyen típusú rendszerbe Horvátország 2020-ban állt át, jegybanktörvényük a magyar szabályozáshoz is mintaadó volt, de alapvetően az Európai Központi Bank (EKB) kritériumából indultak ki. A tervezetet egyeztették az EKB-val, amely szintén jóváhagyta az elképzelést – mondta a pénzügyminiszter, aki szerint a módosítás növeli a jegybank függetlenségét és ezáltal gazdálkodásának hatékonyságát is, szerinte a költségvetési egyensúlyt is támogatja, mert a büdzsé 400 milliárd forintot meghaladó kiadás alól mentesülne.

A jegybank múlt heti jelentéséből derült ki, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei első félévben közel ezermilliárdos, egészen pontosan 999,2 milliárd forintos veszteséget halmozott fel, ami rekordnak számít.

Emiatt a jegybank vagyonának szétosztását múlt héten Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke is pedzegette, de a jegybank és a kormány konfliktusa már tart egy ideje, valószínűleg tartós nézetkülönbség várható. Erről szóló elemzésünket itt olvashatja el újra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!