Közel ezermilliárdos volt a jegybank vesztesége az első félévben

2023. október 3. – 10:27

Másolás

Vágólapra másolva

Közel ezermilliárdos, egészen pontosan 999,2 milliárd forintos veszteséget halmozott fel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei első félévben – derült ki a jegybank féléves jelentéséből.

A Népszava cikke szerint a jelentős deficitet az okozta, hogy a jegybank 2022 előtt még szórta a magyar gazdaságba a nulla vagy majdnem nulla százalékos Növekedési Hiteleket. Az időközben beütő inflációs válság miatt a kamatokat egészen 18 százalékig kellett emelni, így azt pénzt, amit a jegybank adott a bankoknak alacsony kamattal, azt a kereskedelmi bankok 18 százalékos jegybanki betétekbe helyezték, és túlnyomórészt ez okozta az MNB veszteségét.

A jegybankban elhelyezett betétekre az MNB az első félévben 1189 milliárd forintot fizetett ki, ami 833 milliárd forinttal magasabb, mint 2022 első félévében volt. A veszteség másik része a jegybanki tartalékon keletkezett: tavaly az első félévben a forint gyengülésén még 179 milliárd forintos pénzügyi nyeresége keletkezett a jegybanknak, idén azonban csak 68,6 milliárd forint.

Bár a jegybank nem nyereségorientált intézmény, ugyanakkor ilyen mértékű féléves vesztesége még soha nem volt, ráadásul ezt a deficitet jó eséllyel a költségvetésnek, vagyis az adófizetőknek kell majd kifizetniük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!