MNB: Csak 2025-re tér vissza a 3 százalék körüli sávba az infláció

2023. szeptember 28. – 11:20

Másolás

Vágólapra másolva

Év végére 7-8 százalék közé süllyed a fogyasztóiár-index, és a dezinflációs hatás 2024-ben is kitart majd, de az infláció csak 2025-ben tér vissza a jegybanki toleranciasávba – mondta Balatoni András a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója csütörtökön a szeptemberi Inflációs jelentést bemutató online sajtótájékoztatón.

Az MTI szerint Balatoni András azt mondta, hogy a szigorú monetáris politika, a tavalyi évhez képest mérséklődő globális nyersanyagárak, a visszafogott fogyasztás és a kormányzati piaci versenyt élénkítő lépéseinek árleszorító hatása fejt ki egyre szélesebb körben dezinflációs hatást.

Idén az infláció éves átlagban 17,9 százalék körül lehet, a bázishatások kifutása és az adóintézkedések lassítják a dezinflációt 2024-ben, a mutató 4-6 százalék közé lassulhat – tette hozzá.

A szeptemberi adatokról a Telexen is beszámoltunk, ahogy arról is, hogy Magyarországon januárban 25,7 százalékon tetőzött az infláció, azóta csökken az éves alapon számolt drágulás mértéke. Ez főleg azért van, mert az infláció külső okai nagyrészt elmúltak, és a bázishatás is játszik: azaz hónapról hónapra egyre magasabb tavalyi értékkel hasonlítjuk össze az ideit.

Bár sikernek tűnhet, hogy Magyarországon ennyit mérséklődött az infláció az elmúlt fél évben, nemzetközi összehasonlításban ez még mindig nagyon magasnak számít. Az Eurostat adatai szerint júniusban például 19,9 százalék volt az infláció Magyarországon, miközben az euróövezetben ennek kicsit több, mint a negyede, mindössze 5,5 százalék. Azt, hogy hogyan nyögi – vagy nem nyögi – Európa többi része a háborús inflációt, térképen is bemutattuk.

Matolcsy György jegybankelnöknek és Orbán Viktor miniszterelnöknek tartós nézetkülönbsége van a monetáris politikában, erről ebben a cikkben írtunk részletesen. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pedig elismerte, hogy Magyarország védekező, válságkezelő üzemmódban van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!