Újabb pofon érte a kínai ingatlanválság szimbólumává vált Evergrande nevű mamutvállalatot

2023. szeptember 25. – 11:14

Másolás

Vágólapra másolva

Közel 24 százalékot esett a kínai Evergrande ingatlanpiaci vállalat részvényeinek árfolyama, miután a cég közölte: nem vehet fel újabb hiteleket (nem bocsáthat ki új kötvényeket) legjelentősebb kínai leányvállalata, a Hengda Real Estate Group elleni vizsgálat miatt.

A Reuters cikke szerint ezzel ismét felerősödtek az ingatlanszektorral kapcsolatos aggodalmak a gazdasági fejlődésben évek óta lassulás, megtorpanás jeleit mutató Kínában. Az Evergrande a világ legeladósodottabb ingatlanfejlesztője, ami több mint másfél év kihagyással idén nyáron tért vissza a tőzsdére.

A vállalat még két évvel ezelőtt vált fizetésképtelenné, jelenleg pedig azon dolgozik, hogy hitelezői jóváhagyják az adósságátütemezési terveit, de egyes pénzpiaci szakértők szerint elakadt az átütemezési folyamat.

Ahogy korábban írtuk, az Evergrande évek óta szenved a nagyságrendileg százezer milliárd forintnak megfelelő adóssága törlesztésével. A cég korábban mindig újabb befektetőket vont be a régebbi adósságok kifizetéséhez, mióta azonban fény derült a problémáira, nem jut könnyen új forrásokhoz.

A helyzet akkor kezdett eldurvulni, amikor a Kínai Kommunista Párt korlátozásokat vezetett be a tizenkét legnagyobb ingatlanfejlesztő cégre, felső határt szabva azok eladósodásának.

Az ingatlanspekuláció korlátozására behozott új szabályok a cégek nettó adósságát, rövid távú hitelállományát és a kintlévőségeik mértékét is korlátozta, az Evergrande azonban nagyon nem felel meg az új előírásoknak. A cég működésének lényege ugyanis éppen a hitelből finanszírozott folyamatos és agresszív terjeszkedés, ami így már nem igazán lehetséges.

Ahogy a New York Times is kiemelte korábbi összefoglalójában, az Evergande üzleti modelljének egyik legfontosabb része, hogy még meg nem épült lakásokat adnak el előre. Ez a valóságban azt jelenti, hogy ma is több százezer vásárló várja a már kifizetett lakásaik átadását, melyek befejezése egy csőd esetén erősen bizonytalan.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!