Megint a csőd közelébe került a gigantikus kínai ingatlanfejlesztő, ami a piac nagy részét magával ránthatja

Legfontosabb

2021. november 10. – 15:43

frissítve

Megint a csőd közelébe került a gigantikus kínai ingatlanfejlesztő, ami a piac nagy részét magával ránthatja
Az Evergrande egyik épületegyüttese Pekingben 2021. október 21-én – Fotó: Noel Celis/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Megint a csőd közelébe került szerdán a China Evergrande csoport, amely az elmúlt hetekben több alkalommal a türelmi időszak lejártához közeledve tudta csak rendezni kifizetéseit és így az utolsó pillanatban kerülte el a törlesztési csődöt – írja az MTI.

A több mint 300 milliárd dollárra rúgó adósságával a világ legeladósodottabb ingatlanfejlesztőjének számító Evergrande-re szerdán egy kötvénye utáni 148 millió dollárnyi kamat törlesztése vált esedékessé. Pekingi idő szerint délig a kifizetés megtörténtéről nem adtak hírt. Az Evergrande-nek december 28-án további két kötvénye után összesen 255 millió dollárnyi kamatot kellene folyósítania a kötvényeseknek.

A kínai ingatlanszektor likviditási problémáival kapcsolatos, nemzetközi aggodalmakat ismét felszította, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve kedden arra figyelmeztetett: a kínai ingatlanszektor helyzete globális kockázatot hordoz magában. Több fejlemény is borúlátásra ad okot:

  • Szerdán a Standard & Poor globális pénzügyi szolgáltató csoport hitelminősítő részlege (S&P Global Ratings) egy újabb kínai ingatlanfejlesztő, a sanghaji székhelyű Shimao Group Holdings minősítését rontotta le arra hivatkozva, hogy a kedvezőtlen üzleti környezet akadályozhatja a vállalatot az adósságcsökkentésben.
  • Az Evergrande mellett a szintén likviditási gondokkal küzdő, sencseni székhelyű Kaisa Group ingatlanfejlesztő is vagyontárgyai értékesítésével igyekszik tőkét bevonni adósságai törlesztésére.
  • A szintén sencseni székhelyű Fantasia Holdings ingatlanfejlesztő pedig szerdán közölte: nincs rá biztosíték, hogy eleget fog tudni tenni soron következő pénzügyi kötelezettségeinek. A Fantasia, amelyet az egyik korábbi kínai alelnök unokahúga alapított, október 4-én nem folyósította az egyik, lejáró kötvénye után hétfőn esedékes 205 millió dollárt a hitelezői részére.

Mint korábban megírtuk, a kínai ingatlanpiac sajátosságainak egy része világszerte ismert: az úgynevezett szellemvárosok, azaz a látszólag mindenfajta valós piaci igény nélkül felépülő ingatlanok tömege már régóta aggasztotta a nemzetközi közvéleményt. A China Evergrande jelenleg a magyar államadósság duplájával tartozik, és pórul járt befektetők, kisvállalkozók, lakásvásárlók tízezreit hagyhatja maga után. A cég méreténél fogva a részvénypánik kihathat a teljes ágazatra (ami viszont a kínai gazdasági teljesítmény negyedéért felelős), és azon keresztül a kínai értékpapírpiacra is. Mindenki azt várja, hogy a kínai állampárt közbelép, és megmenti a céget.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!