Evergrande-dráma: hétfőn 148 millió dollárnyi tartozása jár le az eladósodott ingatlanfejlesztőnek

2021. október 11. – 11:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszan elhúzódó drámává vált a kínai Evergrande esetleges csődje. Miközben a világsajtó már lassan egy hónapja cikkezik arról, hogy mindjárt itt a dráma végpontja, amikor a cég vagy becsődöl, vagy a kínai állam kimenti valahogy, a helyzet egyelőre semelyik irányba nem billent el.

Friss hír, hogy a brutálisan eladósodott ingatlanfejlesztő hétfőn újabb kötvénykamatok esedékességével néz szembe. A hitelezők eközben megpróbálják egyesíteni erőiket, hogy visszaköveteljék pénzüket a bajba jutott cégtől. A Nikkei cikke által idézett adatok szerint

az Evergrande-nak New York-i idő szerint éjfélig három féléves offshore kötvénykamatot kellene kifizetnie összesen 148,1 millió dollár értékben. A cég szeptember végén két korábbi, összesen 129 millió dolláros kötvénykifizetést mulasztott el, és az év vége előtt további 573 millió dollárt kell még kifizetnie.

A vállalat emellett nem teljesítette a bankoknak, beszállítóknak és kisbefektetőknek járó kifizetéseket sem, és 800 kínai fejlesztési projektjének mintegy felénél kénytelen volt felfüggeszteni a munkálatokat. Az Evergrande egy nemrég benyújtott jelentésében közölte, hogy a következő egy évben esedékes összes adóssága 240 milliárd jüan (37,2 milliárd dollár), miközben a június 30-i állás szerint 161,6 milliárd jüannyi készpénz és bankbetét áll a rendelkezésére.

A vezetés hivatalos álláspontja szerint továbbra is él a remény, hogy a likviditási válság leküzdése érdekében a cég el tudja adni eszközeit és be tud vonzani új befektetőket. A kínai média arról számolt be, hogy erre kínálkozik is némi esély: a vállalat közel áll ahhoz, hogy eladja ingatlankezelési üzletágának többségi részesedését a rivális Hopson Development Holdingsnak. Az anyavállalat 61%-os részesedése az Evergrande Property Services Groupban 4,3 milliárd dollárt ér az egység legutóbbi hongkongi záróárfolyama alapján.

Az Evergrande-ügy a jéghegy csúcsaként rávilágított a kínai ingatlanszektor általánosan jellemző finanszírozási problémáira, amelyek hátteréről itt írtunk bővebben.

Az utóbbi hónapokban kisebb és nagyobb vállalatok egyaránt küzdenek azzal, hogy időben visszafizessék adósságukat.

A Fantasia Holdings nevű, sencseni székhelyű ingatlanfejlesztő cég például nem tudott teljesíteni 205,7 millió dolláros, lejáró kifizetést, és október 5-én az S&P Global Ratings „közvetlen nemteljesítési kockázatra” hivatkozva rontotta a Sinic Holdings cég hitelbesorolását is. A Sinic részvényárfolyama a múlt hónapban omlott össze, miközben egy 246 millió dolláros kötvényfizetés esedékes nála október 18-án.

Más kínai fejlesztők jelenleg a kötvénytulajdonosok engedélyével igyekeznek időt nyerni az adósság visszafizetésére. A Modern Land (China) három hónapos haladékot kér egy 250 millió dolláros, október 25-én esedékes kötvényfizetésre, és hétfőn közölte, hogy elnöke és vezérigazgatója együttesen 124 millió dolláros hitelt nyújt a likviditás átmeneti növelésére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!