Újabb két kínai ingatlanvállalat miatt aggódnak a befektetők

2021. október 5. – 11:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben a piacok feszülten figyelik, hogy mi lesz a csőd szélén álló kínai ingatlanfejlesztő-óriás, az Evergrande sorsa, két újabb kínai ingatlanvállalat ad okot aggodalomra – írja a BBC.

A Sinic Holdings nevű ingatlanvállalat 246 millió dolláros adósságot kellene kifizetnie a hónap közepéig, a Fantasia Holdings pedig 205 millió dolláros tartozását nem tudja kifizetni. A két cég együttes adóssága majdnem 50%-kal csökkenti a kínai ingatlankötvények értékét. A Sinic Holdingsot két nemzetközi hitelminősítő, a Fitch és az S&P is leminősítette.

A Global Times kínai lap azt írta hétfőn, hogy a Hopson Development dél-kínai székhelyű ingatlanvállalat készül megvenni az eladósodott China Evergrande cégcsoport ingatlankezelő részlegének 51 százalékát. A becslések szerint 40 milliárd hongkongi dollárt (5,14 milliárd dollár) meghaladó értékű ügyletről lehet szó.

Foto: Biztonsági őrök sétálnak a kínai Evergrande csoport központi épülete előtt, REUTERS/Aly Song
Foto: Biztonsági őrök sétálnak a kínai Evergrande csoport központi épülete előtt, REUTERS/Aly Song

Az elmúlt hetekben egyre nő az aggodalom az Evergrande problémái miatt a piacokon, egyes elemzők szerint a cég csődje akár egy újabb világválságot is elindíthat. Ahogyan arról korábbi cikkünkben részletesen írtunk, az Evergrande teljes működése a rendkívül agresszív, hitelből megvalósuló terjeszkedésre épült. Ennek köszönhetően úgy vált tőzsdei céggé és a kínai felfutás megkerülhetetlen szereplőjévé, hogy közben Kína legnagyobb vállalati hitelállományát halmozta fel.

2020 végén a cégcsoport zászlóshajójának 205,7 milliárd jüan (több mint 31 milliárd dollár) kötvényével kereskedtek a tőkepiacokon, amire még rárakódott szintén nem elhanyagolható mennyiségű bankhitel. A teljes kölcsönállományt 305 milliárd dollárra, nagyjából 90 ezer milliárd forintra becsülik, ami a teljes kínai GDP 2 százaléka.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!