„Csak bámulunk, kik ezek a nagy szakállú emberek” – hárombusznyi vendégmunkás lakik egy hajdúszoboszlói panzióban

2023. szeptember 21. – 05:42

Másolás

Vágólapra másolva

„Félünk a migránsoktól, félünk a kínaiaktól, mindentől félünk. Hogy miért? Nem tudom. Olyan sok mindent hall az ember, megerőszakolnak egy tizennégy éves kislányt, asszonyt megtámadnak az utcán” – mondta egy hajdúszoboszlói nő az RTL-nek, amikor a városban élő vendégmunkásokról kérdezték. Egy másik nő szerint „idegenekkel, nagy szakállú emberekkel találkozunk, hogy az ember csak bámul, hogy kik ők. Az emberek félnek a vendégmunkásoktól.”

A kormány új iparpolitikája részeként egész sor gyár épül Debrecen környékén, ami miatt több ezer vendégmunkás érkezett a vidékre. Még július végén kezdett el terjedni, hogy Hajdúszoboszlón vendégmunkások megtámadtak egy párt, a férfit leütötték, a nőt pedig megerőszakolták. A hírről nagyon hamar kiderült, hogy hamis, még csak hasonló sem történt a környéken, a vendégmunkások pedig senkit nem bántottak.

A helyiek viszont ezt mintha nem értették volna meg. Az RTL még augusztus végén ment el forgatni a helyszínre, a megkérdezettek többsége pedig azt nyilatkozta, hogy félnek, vannak, akik szerint nem mernek az emberek kimenni a sétálóutcára sem.

A tévének egy hajdúszoboszlói nő arra panaszkodott, hogy szerinte a helybelieknek nincs munkájuk, miközben behozzák a vendégmunkásokat. Szerinte a Fidesz most pont azokat a migránsokat hozza be az országba, akik ellen 2015-ben kampányolt. Egy másik asszony szerint is inkább a helyi fiataloknak kellene munkát biztosítani.

A szintén Debrecen mellett fekvő Mikepércsen egy körülbelül 150 négyzetméteres családi házba a helyiek szerint legalább 70 vendégmunkás költözött. A ház félteteje alatt rajtuk kívül még több mint száz munkásra főztek, akiket kisbuszokkal szállítottak oda enni. A mikepércsi polgármester ezt a házból kialakított munkásszállót végül bezáratta.

Az RTL a vendégmunkásokat is megszólaltatta, akik közül többen azt mondták, nem értik, a magyarok miért félnek tőlük. Arra hivatkoztak, hogy otthon mindegyiküknek van felesége és gyereke, eszükbe sem jutna magyarokat bántani. Ezért nem esik jól nekik, hogy a helyiek ilyen negatívan állnak hozzájuk.

A hajdúszoboszlói helyzetről még nyáron írtunk részletesebben, akkori cikkünk itt olvasható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!