Orbán az ukránokat tette felelőssé a magas üzemanyagárakért, pedig nem miattuk kell sokkal többet fizetni

2023. szeptember 15. – 21:10

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor miniszterelnök szokásos péntek reggeli rádiónyilatkozatában azt mondta, hogy az ukránok miatt vannak Magyarországon magas üzemanyagárak. Orbán szerint az ukránok három és félszeresére emelték a kőolaajvezeték használatának tranzitdíját, a többletköltségeket aztán a hazai piaci szereplők beépítik az áraikba. Ez egyébként szerinte fél százalékkal növeli is az inflációt. A Hvg.hu tételesen cáfolta ezeket az állításokat.

Ukrajna valóban emelt tranzitdíjakon, 9-ről 21 euróra változott másfél év alatt az ár, ami inkább két és félszeres emelés, mintsem három és félszeres. Egy tonna nyersolajért előbb 13,60, júniusban 17, augusztusban pedig 21 eurót kellett fizetni. A legutóbbi emelés tehát nagyjából 1500 forintos emelés volt tonnánként. Egy tonna nyersolaj nagyjából 1100 liter, tehát literenként 1,38 forintos emelkedésről van szó. A kutakon viszont ennél jóval nagyobb áremelésekkel lehet találkozni.

Holoda Attila energiaügyi szakértő a lapnak azt nyilatkozta, hogy a magas árban az is közrejátszik, hogy a koronavírus-járvány után még sok finomítói kapacitás nem indult újra, és most ősszel a korábbi évekhez hasonlóan nagyobb a kereslet a dízel iránt. A piacon viszont nincs elég gázolaj, ezért van az, hogy a nemzetközi üzemanyag-árjegyzésen a dízel jóval drágább, mint a benzin.

Holoda szerint nem az ukránok áremelése a meghatározó a hazai drágulásban. „Az üzemanyag árában az olaj beszerzési ára, a finomítás költsége és a szállítás van benne, ezek mellett szerepel még a kis- és a nagykereskedelmi árrés, amit központilag határoznak meg. Egyébként itt is a Molnak igyekeznek kedvezni, a nagykereskedelmi árrés ugyanis mindig kedvezőbb volt, mit a kiskereskedelmi. Ezekre a tételekre jön még rá a jövedéki adó és az 27 százalékos áfa” – monda Holoda.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!