Januártól megszűnik a hírközlési szolgáltatókat terhelő közműadó

2023. szeptember 15. – 13:22

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken közös nyilatkozatot írt alá a kormány nevében Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter és a Magyar Telekom vezérigazgatója, Rékasi Tibor – írja az MTI.

A nyilatkozatot Orbán Viktor és Timotheus Höttges, a Deutsche Telekom AG vezérigazgatójának jelenlétében írták alá a Karmelita kolostorban.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleménye szerint a célok előmozdítása érdekében

az állam vállalja, hogy 2024. január 1-jétől megszünteti a hírközlési szolgáltatókat terhelő közműadót, valamint 2025. január 1-jétől a hírközlési szolgáltatókat terhelő távközlési pótadót is.

A célok: a lakosság és a vállalkozások digitális kompetenciáinak növelése; a vállalkozások versenyképességének elősegítése; a digitális megoldások integráltságának fokozása; a K+F és innovációs tevékenység erősítése; valamint az egyetemi együttműködések előmozdítása.

Nagy Márton szerint a versenyképesség megőrzéséhez, az olyan új és innovatív megoldások, mint az ipar 4.0, a mesterséges intelligencia-vezérelt okosmérők, a big data eszközök használatához elengedhetetlen a megfelelő és megbízható infrastruktúra biztosítása.

„Jelenleg a közép-kelet-európai régión belül Magyarországon az egyik legfejlettebb az internetes, telekommunikációs hálózat, azonban a kedvező pozíció tartós megőrzéséhez, sőt javításához a digitális technológiák alkalmazásának ösztönzése, valamint további infrastrukturális fejlesztések végrehajtása szükséges. Ebben a kormány partnerként tekint a hazai telekommunikációs vállalatokra” – áll a közleményben.

Nagy Márton (jobbra) és Rékasi Tibor (balra) aláírnak Orbán Viktor és Timotheus Höttges jelenlétében 2023. szeptember 15-én – Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Nagy Márton (jobbra) és Rékasi Tibor (balra) aláírnak Orbán Viktor és Timotheus Höttges jelenlétében 2023. szeptember 15-én – Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Nagy Márton kiemelte, hogy a kormány alapvető fontosságúnak tartja támogatni azokat a beruházásokat, amelyek a magyar gazdaság fejlődését szolgálják. Ezért vállalta a kormány a közműadó majd a távközlési adó megszüntetését is.

A Magyar Telekom ezzel párhuzamosan vállalja, hogy

  • 2024-től kezdődően 1 millió háztartást lefedő vezetékes, gigabitképes sávszélességet biztosító hálózatot építi ki 4 év alatt,
  • továbbá hogy 2027 év végére 4,5 millió magyar otthon és vállalkozás számára elérhetővé teszi a vezetékes gigabit képes hálózati infrastruktúrát.
  • Emellett a Társaság vállalja, hogy az országos 5G lakossági kültéri lefedettsége 2026-ra megközelíti a 99 százalékot,
  • valamint Budapesten és a vármegyeszékhelyeken 3,6 GHz-es technológiát épít ki.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!