Eurostat: A harmadik legnagyobb a magyar GDP éves csökkenése az EU-ban

2023. szeptember 7. – 12:19

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország bruttó nemzeti összterméke (GDP) 0,3 százalékkal lett kisebb 2023 második negyedévében március végéhez képest az Eurostat csütörtöki jelentése szerint.

Az uniós statisztikai hivatalnál ezzel hazánk hátulról a hetedik a tagállamok között. A legtöbbet a lengyel gazdaság veszítette (-2,2 százalék), az EU átlaga stagnálást mutat, az euróövezeté pedig 0,1 százalékos erősödést. (A 27 uniós ország adatai közül hiányzik Luxemburgé.)

A magyar GDP változása már zsinórban a negyedik negyedéve mínuszban van, így nem csoda, hogy éves összevetésben még rosszabb a helyzet. Az előző év azonos negyedévéhez képest a magyar GDP 2,3 százalékkal csökkent. Ennél csak az észt (-3 százalék) és a svéd (-2,4 százalék) adat rosszabb. Az EU gazdasága 0,4, az euróövezeté – az év elején csatlakozott Horvátországot is végig beleszámolva – 0,5 százalékkal erősödött.

A hazai Központi Statisztikai Hivatal már az augusztusi első becslésekor is -0,3, illetve -2,3 százalékkal számolt a második negyedévre Magyarországon. A KSH szerint a csökkenéshez leginkább az ipar, a piaci szolgáltatások, ezen belül főként a szállítás, raktározás és a kereskedelem járultak hozzá, de mérsékelte a mezőgazdaság jó teljesítménye.

Némi vigasz, hogy az Eurostat jelentése szerint a foglalkoztatás 0,1 százalékkal emelkedett Magyarországon a második negyedévben. Ez megegyezik az uniós átlaggal, éves összevetésben viszont ugyanúgy 0,1 százalék, míg az EU-ban 1,1 százalék. (Ehhez érdemes hozzátenni, hogy a magyar foglalkoztatás jóval magasabb, mint az uniós, ezért nehezebben tud emelkedni és épp a hiány jellemzi. Ezt a kormány vendégmunkásokkal igyekszik megoldani, amiről bővebben többek között itt írtunk.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!