New York a lakók és dolgozók oldalára állt az airbnb-s befektetőkkel szemben

2023. szeptember 6. – 08:08

Másolás

Vágólapra másolva

Az Airbnb közölte, hogy kénytelen volt leállítani egyes foglalások elfogadását New Yorkban, miután hatályba léptek a városban a rövid távú bérlésre vonatkozó új szabályok, írja a Guardian.

A New York Times szerint a város azzal érvel, hogy az airbnb-n és más platformokon keresztül történő rövid távú bérbeadás elterjedése felhajtotta a bérleti díjakat, és hozzájárult a New York-i lakáshiány kialakulásához.

Az új szabályok célja az, hogy a lakások lakóhelyként működjenek, és véget érjen az az időszak, amikor a profitszerzési céllal lakást vásárló befektetők turistáknak adják ki a lakásaikat. Ezzel ugyanis a város egyébként szűkös lakáskínálatának jelentős részét turisták foglalták el a helyben lakók és dolgozók elől, brutálisan felhajtva a lakásbérlés árát.

A Spabook azt írja,

a keddtől érvénybe lépett szabályok azt jelentik, hogy az Airbnb-n és a hozzá hasonló oldalakon (pl. Booking, Vrbo) található szállások nagy része csak 30 napnál hosszabb tartózkodásra lesz foglalható.

Kivéve, ha az ingatlan tulajdonosai átmentek a város szigorú regisztrációs folyamatán, de eddig mindössze 257 rövid távú bérbeadásra vonatkozó regisztrációt hagyott jóvá New York hivatala a legutolsó nyilvános adat szerint (augusztus 28-ig), ez az eddigi kínálatnak mindössze fél százaléka. Az Airbnb már meg is kezdte az engedéllyel nem rendelkező lakások eltávolítását a találati listából.

Új Airbnb-szabályok New Yorkban:

  • A vendéglátóknak jelen kell lenniük a vendég tartózkodása alatt, ha az 30 napnál rövidebb időre szól.
  • A foglalásoknak alapvetően 30 napnál hosszabb időre kell szólniuk.
  • Nem adható ki egy egész lakás vagy ház 30 napnál rövidebb időre, még akkor sem, ha a tulajdonos vagy a kiadási joggal rendelkező főbérlő az épületben lakik.
  • Ablak nélküli szoba nem regisztrálható.

Az Airbnb a szabályokat a rövid távú bérbeadás „de facto tilalmának” nevezte, amely szerintük árt a vendéglátóknak és New York turizmusának is.

Magyarországon az elmúlt időszakban a momentumos Soproni Tamás vezette VI. kerületi, terézvárosi önkormányzat kezdte el ellenőrizni az Airbnb-lakásokat. Első körben nyolc rövid távra kiadott lakást ellenőrzött a kerület, ezek közül ötben adózás, bejelentés nélkül szállásolt el turistákat a tulajdonos.

A kerület már tavaly megpróbálta szabályozni a rövid távú lakáskiadást, de a kidolgozott Airbnb-szabályozást végül a kormányhivatal visszadobta. Ebben a tervben szerepelt az, hogy annak, aki a lakását rövid távon akarja kiadni a kerületben, rendelkeznie kell a társasház hozzájáruló nyilatkozatával, a szálláshely bejáratánál ki kell írnia éjjel-nappal hívható telefonszámát és NTAK regisztrációs számát, valamint a társasház házirendjét angol és magyar nyelven ki kell tennie a lakásban.

Soproni Tamás polgármester ezek után a Miniszterelnökségnél olyan jogalkotást kezdeményezett, “amely segíti a békés egymás mellett élést, és nem szolgáltatja ki teljesen Terézváros lakóit az üzleti érdekeknek”, de erre az önkormányzat állítása szerint érdemi reakció egyelőre nem érkezett a kormánytól.

„Mivel a nyári turizmussal megerősödő Airbnb-szolgáltatás a terézvárosiak nyugodt életének, éjszakáinak rovására megy, az önkormányzat felállított egy olyan ellenőrző csapatot, amely legalább azokat kiszűri, akik ezt a tevékenységet bejelentés nélkül, feketén, nem csak a lakók, hanem az adófizetők kárára is űzik" – írta az önkormányzat.

Az ellenőrző csapat első alkalommal nyolc szálláskiadó portálon hirdetett lakást ellenőrzött, ezekből öt üzemelt illegálisan, ún. NTAK szám nélkül.

A tulajdonosok ellen azonnali hatósági eljárás indult, és a ,,fekete” működtetésről tájékoztatta a polgármesteri hivatal a társhatóságokat is, így a szálláskiadók több helyről is számíthatnak a bírságra.

Terézvárosban évek óta feszültséget okoz a kerületi lakók és az Airbnb-szállásadók közötti érdekellentét. Tavaly az önkormányzat azt mondta, azért vezetnének be új, szigorú szabályozást, hogy „a terézvárosiaknak nyugalmasabb, csendesebb éjszakáik és nappalaik legyenek”, és „eszünkbe sem jutott, hogy a magánszállás-kiadást mint üzletágat ellehetetlenítsük, hiszen a korrekt módon működtetett airbnb szállások családok megélhetését szolgálják”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!