A terézvárosi önkormányzat elkezdte ellenőrizni az Airbnb-lakásokat, nyolcból öt rögtön elbukott

2023. augusztus 11. – 09:45

Másolás

Vágólapra másolva

Nyolc rövid távra kiadott lakást ellenőrzött a VI. kerület, ötben adózás, bejelentés nélkül szállásolt el turistákat a tulajdonos – derül ki a terézvárosi önkormányzat közleményéből.

A kerület már tavaly megpróbálta szabályozni a rövid távú lakáskiadást, de a kidolgozott Airbnb-szabályozást végül a kormányhivatal visszadobta. Ebben a tervben szerepelt az, hogy annak, aki a lakását rövid távon akarja kiadni a kerületben, rendelkeznie kell a társasház hozzájáruló nyilatkozatával, a szálláshely bejáratánál ki kell írnia éjjel-nappal hívható telefonszámát és NTAK regisztrációs számát, valamint a társasház házirendjét angol és magyar nyelven ki kell tennie a lakásban.

„A Kormányhivatal elismerte ugyan, hogy az önkormányzat intézkedései egyaránt segíthetnénk az itt élőket és a szolgáltatókat is, ám álláspontjuk szerint a lakók érdekét szolgáló elvárások korlátoznák a lakáskiadókat, és ez ellentétes a kormány szándékával” – áll a közleményben.

Soproni Tamás polgármester ezek után a Miniszterelnökségnél olyan jogalkotást kezdeményezett, “amely segíti a békés egymás mellett élést, és nem szolgáltatja ki teljesen Terézváros lakóit az üzleti érdekeknek”, de erre az önkormányzat állítása szerint érdemi reakció egyelőre nem érkezett a kormánytól.

„Mivel a nyári turizmussal megerősödő airbnb-szolgáltatás a terézvárosiak nyugodt életének, éjszakáinak rovására megy, az önkormányzat felállított egy olyan ellenőrző csapatot, amely legalább azokat kiszűri, akik ezt a tevékenységet bejelentés nélkül, feketén, nem csak a lakók, hanem az adófizetők kárára is űzik" – írja az önkormányzat.

Az ellenőrző csapat első alkalommal nyolc szálláskiadó portálon hirdetett lakást ellenőrzött, ezekből öt üzemelt illegálisan, ún. NTAK szám nélkül.

A tulajdonosok ellen azonnali hatósági eljárás indult, és a ,,fekete” működtetésről tájékoztatta a polgármesteri hivatal a társhatóságokat is, így a szálláskiadók több helyről is számíthatnak a bírságra.

Az önkormányzat azt ígéri, hogy az intenzív ellenőrzés folytatódni fog a kerületben.

Terézvárosban évek óta feszültséget okoz a kerületi lakók és az Airbnb-szállásadók közötti érdekellentét. Tavaly az önkormányzat azt mondta, azért vezetnének be, új, szigorú szabályozást, hogy „a terézvárosiaknak nyugalmasabb, csendesebb éjszakáik és nappalaik legyenek”, és „eszünkbe sem jutott, hogy a magánszállás-kiadást mint üzletágat ellehetetlenítsük, hiszen a korrekt módon működtetett airbnb szállások családok megélhetését szolgálják”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!