December 1-től jönnek az új terézvárosi Airbnb-szabályok

2022. június 30. – 23:27

Másolás

Vágólapra másolva

December 1-től lép érvénybe Terézváros új Airbnb-szabályozása, írta meg Facebook-posztjában a kerület alpolgármestere, Beleznay Zsuzsanna.

Mint írta, arra törekedtek, hogy a terézvárosiaknak nyugalmasabb, csendesebb éjszakáik és nappalaik legyenek, és „eszünkbe sem jutott, hogy a magánszállás-kiadást mint üzletágat ellehetetlenítsük, hiszen a korrekt módon működtetett airbnb szállások családok megélhetését szolgálják.”

2022. december 1-jétől, aki lakását rövid távon akarja kiadni a kerületben az év 365 napján, annak

  • rendelkeznie kell a társasház hozzájáruló nyilatkozatával,
  • a szálláshely bejáratánál ki kell írnia éjjel-nappal hívható telefonszámát és NTAK regisztrációs számát,
  • poroltót kell biztosítania a szállásán,
  • a társasház házirendjét angol és magyar nyelven ki kell tennie a lakásban.

Ha a társasház SZMSZ-e már hamarabb tiltotta a szálláshely-szolgáltatást, mint amikor a lakástulajdonos kérte ingatlanja nyilvántartásba vételét, akkor a lakás nem lehet magánszálláshely: a társasház döntése és érdeke magasabbrendű, mint egy magánszemély egyéni gazdasági érdeke.

Terézváros képviselőtestülete már tavaly elfogadta a rövid távú szálláskiadást szabályozó kerületi rendszert. A terézvárosi önkormányzat az első Budapesten, amely megalkotta a rövid távú lakáskiadás szabályrendszerét az országgyűlési felhatalmazás után.

A szabályrendszernek nem lett része az éves szintű korlátozás, amitől a leginkább tartottak a lakásaikat rövid távra turistáknak kiadók, és amit viszont sokan szorgalmaztak az albérletárak megzabolázása érdekében. Az új koncepció csak a lakók és a turisták közötti konfliktus tompítására törekszik.

A szabályozással kapcsolatban további érdekesség, hogy önállóan rukkolt elő vele a VI. kerület, eredetileg ugyanis azt lebegtették a főváros részéről, hogy egységes budapesti megoldást szeretnének, és ehhez el is küldték már a javaslataikat a kerületeknek. Ebben egyébként minden bizonnyal szerepelt az éves kiadási időtartam korlátozása is, hiszen Karácsony Gergely nyilvánosan kiállt emellett a forgalmas nyugati turistavárosokban már bevett gyakorlat mellett. A Partizán korábban talált egy tanácsadót, aki egyszerre dolgozott önkormányzatoknak és a korlátozásban nyilván ellenérdekelt Airbnb-nek is.

„A törekvésünk világos: élni és élni hagyni. Nem az üzletág ellehetetlenítése, hanem a békés, nyugodt lakókörnyezet biztosítása és a lakhatási válság csökkentése a cél. A korrekt módon működtetett szállások családok megélhetését szolgálják, de mindenképpen arra törekszünk, hogy a terézvárosiaknak nyugalmasabb, csendesebb éjszakáik és nappalaik legyenek” – mondta tavaly Soproni Tamás momentumos polgármester.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!