Kész az első kerületi Airbnb-szabályozás: nem korlátozzák a rövid távú kiadás éves időtartamát Terézvárosban

2021. március 25. – 15:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Terézváros képviselőtestülete elfogadta a rövid távú szálláskiadást szabályozó kerületi rendszert – derül ki az önkormányzat közleményéből. Eszerint „átláthatóságot, elérhetőséget és a most elfogadott szabályok betartását szabja feltételként a terézvárosi önkormányzat a jövőben a rövid távú szálláskiadáshoz” – ha a terézvárosi képviselők javaslatát a Gazdasági Versenyhivatal és a Kormányhivatal is jóváhagyja.

A terézvárosi önkormányzat az első Budapesten, amely megalkotta a rövid távú lakáskiadás szabályrendszerét az országgyűlési felhatalmazás után.

A közlemény szerint a koncepció kialakítását megelőzte egy kérdőíves felmérés a közös képviselők körében, de volt szakmai kerekasztal-beszélgetés is, hogy megismerjék a lakók és az ágazat képviselőinek véleményét.

A szabályrendszer az alábbi pontokat tartalmazza:

  • lakását csak akkor adhatja ki a tulajdonos rövid távon, ha a szabályozás feltételeinek előzetesen eleget tesz, ellenkező esetben egyetlen napra sem kap engedélyt;
  • az üzemeltetőnek rendelkeznie kell a lakáskiadáshoz a társasház hozzájárulásával;
  • az üzemeltető köteles kiírni a szálláshely bejáratánál a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban használt regisztrációs számát;
  • az üzemeltető köteles a társasház házirendjét angolul kifüggeszteni a szálláshelyen; az üzemeltető köteles 24 órás rendelkezésre állást biztosítani a társasház lakóinak, és saját vagy megbízottjának telefonszámát közzétenni a szálláshely bejáratánál.

A szabályrendszernek tehát nem lett része éves szintű korlátozás, amitől a leginkább tartottak a lakásaikat rövid távra turistáknak kiadók, és amit viszont sokan szorgalmaztak az albérletárak megzabolázása érdekében. Az új koncepció csak a lakók és a turisták közötti konfliktus tompítására törekszik.

A szabályozással kapcsolatban további érdekesség, hogy önállóan rukkolt elő vele a VI. kerület, eredetileg ugyanis azt lebegtették a főváros részéről, hogy egységes budapesti megoldást szeretnének, és ehhez el is küldték már a javaslataikat a kerületeknek. Ebben egyébként minden bizonnyal szerepelt az éves kiadási időtartam korlátozása is, hiszen Karácsony Gergely nyilvánosan kiállt emellett a forgalmas nyugati turistavárosokban már bevett gyakorlat mellett. A Partizán korábban talált egy tanácsadót, aki egyszerre dolgozott önkormányzatoknak és a korlátozásban nyilván ellenérdekelt Airbnb-nek is.

„A törekvésünk világos: élni és élni hagyni. Nem az üzletág ellehetetlenítése, hanem a békés, nyugodt lakókörnyezet biztosítása és a lakhatási válság csökkentése a cél. A korrekt módon működtetett szállások családok megélhetését szolgálják, de mindenképpen arra törekszünk, hogy a terézvárosiaknak nyugalmasabb, csendesebb éjszakáik és nappalaik legyenek” – mondta Soproni Tamás momentumos polgármester.

A koncepciót Soproni Tamás véleményezésre elküldi a Gazdasági Versenyhivatalnak és Budapest Főváros Kormányhivatalának is, életbe csak akkor lép, ha a jogi jóváhagyást megkapja a két szervezettől. Az önkormányzat vezetése folyamatosan egyeztetett a szabályozás kialakításáról a szomszédos VII. kerülettel is, hiszen a cél az egységes szabályrendszer kialakítása a belvárosban. A most elfogadott tervezetet a közlés szerint a terézvárosiak is véleményezhetik a végleges elfogadás előtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!