Kevesebbet költöttek a boltokban a magyarok a második negyedévben, mint egy évvel korábban

2023. szeptember 1. – 10:07

Másolás

Vágólapra másolva

Közzétette a második negyedévi részletes adatokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Ahogy arról már korábban írtunk az első becslés alapján, Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a második negyedévben 2,4 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 2,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva, ami 2020 óta a legrosszabb eredmény. A friss jelentésből kiderül, hogy csak a mezőgazdaság jó teljesítményének volt köszönhető, hogy nem lett sokkal rosszabb a gazdaság eredménye.

Az ipar teljesítménye 5,7 százalékkal esett vissza, a feldolgozóiparé 4 százalékkal, az építőipar hozzáadott értéke 6 százalékkal csökkent.

A mezőgazdaságé viszont 67,9 százalékkal meghaladta a 2022. április–júniusit.

Ennek oka, hogy a tavalyi extrém száraz nyár miatt visszaesett a mezőgazdasági termelés, idén viszont várható volt, hogy jó éve lesz a mezőgazdaságnak, miután a tavasz kifejezetten csapadékos volt.

A szolgáltatások sem teljesítettek jól, a bruttó hozzáadott értékük együttesen 2,4 százalékkal csökkent. A humán-egészségügyben viszont kiemelkedő, 10,2 százalék volt az emelkedés, ami a Hvg.hu cikke szerint a magánegészségügy teljesítményének köszönhető. A többi terület nem tudott ilyen jó számokat produkálni:

  • a kereskedelemben 12,6 százalékos volt a visszaesés,
  • a turizmusban és vendéglátásban 2,9 százalékos,
  • a logisztikában 6,2 százalékos,
  • a művészeti, szórakoztató, szabadidős szolgáltatásoknál pedig 1,4 százalékos.

Bár a háztartások fogyasztása a szolgáltatások körében minimálisan (0,7 százalékkal) nőtt, szembetűnő, hogy a nem tartós- és féltartós termékeknél 9, illetve 4,2 százalékkal visszaesett, ami azt jelenti, hogy a boltokban kevesebbet vásároltak az emberek, de a szolgáltatásokon még nem spóroltak annyit.

A háztartások tényleges fogyasztása így összességében 1,6 százalékkal esett vissza.

A bruttó felhalmozás 21,3%-kal visszaesett az előző év azonos időszakához képest. Az export viszont ha keveset is, de tudott növekedni: 0,2 százalékkal.

A gazdasági recesszióról és a 2,3 százalékos GDP-visszaesésről Gulyás Gergely az augusztus 24-i kormányinfón azt mondta, hogy a kormány megvárja a harmadik negyedéves adatokat, ezek alapján módosítják majd a költségvetést.

A kormány ettől függetlenül egyébként optimista: a Pénzügyminisztérium közleménye szerint a magyar gazdaság az év második felében visszatér a növekedési pályára, és jövőre ismét uniós átlag felett teljesíthet.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!