Parragh a recesszióról: Egy alkalmazkodási szakasz, amelyre túlfűtött gazdaságban szükség van

2023. augusztus 16. – 21:04

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Világgazdaságnak a vártnál rosszabb GDP-adatok megjelenése után azt mondta: természetes, hogy recesszióba került a gazdaság, ugyanis most a legfontosabb gazdaságpolitikai cél az infláció letörése, ennek viszont ára van.

Parragh László szerint el kell kerülni a mély visszaesést, ugyanakkor a recesszió egy olyan alkalmazkodási szakasz, amelyre egy túlfűtött gazdaságban szükség van. Úgy véli, jelenleg az infláció megfékezése a legfontosabb cél, minden ilyen lépés alapból gyengíti a gazdaság növekedést.

Meg kell várni a szeptemberi részletes GDP-adatokat, azokat látva lehet érdemben értékelni a gazdasági mutatókat – mondta.

Fotó: Máthé Zoltán / MTVA / MTI
Fotó: Máthé Zoltán / MTVA / MTI

Kellemetlen adat érkezett szerdán: Magyarország második negyedéves bruttó hazai terméke (GDP-je) az előző év azonos időszakához képest 2,3 százalékkal csökkent.

A közgazdaságtanra biztosan igaz, hogy minden rosszban van valami jó, minden jóban van valami rossz. A magyar makrogazdaságban most valóban kéz a kézben járnak a pozitív változások és a rémisztő recessziós hírek. Vagyis az első félév nagy gondjairól, az elszálló inflációról, az aggasztó külkereskedelmi hiányról, de még a költségvetési deficitről is már jó hírek érkeznek, ugyanakkor a GDP, azon belül is az ipari termelés vagy a kiskereskedelmi adatok aggasztó recessziós hatásokat mutatnak. Itt írtunk arról, hogy mi várható 2023-ban és 2024-ben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!