Menczer szerint a nyíregyházi akkugyár főleg tisztított szennyvizet használ majd

2023. augusztus 15. – 10:43

Másolás

Vágólapra másolva

„A Sunwoda számára a környezetvédelem kiemelten fontos, ezért a gyár teljes vízigényének 90 százalékát tisztított szennyvízből fogják biztosítani” – írta parlamenti válaszában Menczer Tamás, a külügyminisztérium államtitkára az LMP-s Kanász-Nagy Máté és Keresztes László Lóránt nyíregyházi akkumulátorgyárral kapcsolatos kérdéseire válaszolva. A képviselők Nyíregyházára tervezett gyár vízigényéről és környezeti hatásairól kérdezték Szijjártó Péter külügyminisztert, helyette válaszolt Menczer.

Fröccsözik az államtitkár – Fotó: Menczer Tamás / Facebook
Fröccsözik az államtitkár – Fotó: Menczer Tamás / Facebook

Az államtitkár szerint a Sunwoda nevű cég Nyíregyháza Déli Ipari Parkjában épít majd gyárat, ezért mezőgazdasági földet nem kell átminősíteni az építkezés miatt. Hogy az állam mekkora támogatást nyújt majd a beruházáshoz, azt még nem lehet tudni, ez ugyanis az Európai Bizottság engedélyéhez kötött.

Az üzem napelemeket is telepít majd, ebből kívánja fedezni az akkumulátorgyártás energiaigényének egy részét, és csatlakozik a helyi önkormányzat levegő-, víz- és talajszennyezési monitoring rendszeréhez is.

Az Orbán-kormánynak egy ideje fontos fejlesztési iránya, hogy az akkumulátorgyárak országává tegye Magyarországot, de a magyar lakosság jelentős része tart a beruházások egészségügyi hatásaitól. Hogy a kormány komolyan gondolja, abból is látszik, hogy az iparág útjából eltakarítják a korlátozó törvényeket, ez és az ágazat globális kilátásai pedig jól fizető munkahelyekké teszik az akkumulátorgyárakat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!